28. sij 2014.

Messmer čajevi

Prije nekoliko mjeseci u Mulleru sam primijetila Messmer čajeve, što i nije bio neki pothvat pošto ih je gomila, puno vrsta i dizajn ambalaže jednostavno zove s police. Muller nije trgovina u koju često idem jer je na takvoj poziciji da mi to nije zgodno, a to je bilo prvi put da sam zašla u taj dio trgovine.

Messmer čajevi su tada bili na akciji za desetak kn (inače su oko 15, tako nešto) i najprije sam odlučila kupiti jednu kutiju. No, to je bilo nemoguće jer bih ih kao od šale uzela bar deset da sam mogla. Na kraju sam uzela dvije i za par dana još dvije, nakon što sam ih kod kuće degustirala.


Najprije sam kupila Energie s đumbirom i cvijetom bazge te Asiaticher Manana s ginkom i limunovom travom, a potom Persischer Bazar s cimetom i nekakvim smokvastim kaktusom kome ne znam ime (nažalost, ova kutija čaja ima nalijepljenu krivu deklaraciju, a njemački ne znam) te Inka čaj s narančom i začinima.

Energie (20 x 2g)
Sastojci: kudrava metvica, slatki listovi kupine, paprena metvica, rooibos, đumbir (12%), kopriva, cvjetovi bazge (5%), listovi ginka, limunova trava, cimet, korijen ginsenga.

Asiaticher Manana (20 x 2g)
Sastojci: limunova trava (73%), slatki listovi kupine, aroma, listovi ginka (5%), cimet.

Persischer Bazar (20 x 2,5g)
Sastojci (koristim rječnik za prijevod): jabuka, hibiskus, Hagebutten (?), rogač, cimet, aroma (Kaktusfeige (prevodi ga kao 'plod kaktusa za jelo, hmm), cimet), Brombeerblatter, Kaktusfeigengranulat, kardamom.

Inka (20 x 2g)
Sastojci: kora drva lapacho, piment, komorač, kardamom, cimet, korijander, aroma.

Najviše pijem biljne čajeve tipa kamilica i menta jer mi smiruju želudac, dok hibiskus izbjegavam iz suprotnog - njegova kiselina mi ne odgovara, a i zubi mi trnu. Iz tog razloga me užasno nerviraju "voćni" čajevi koji su, zapravo, uglavnom čajevi s velikim udjelom hibiskusa i aromom voća. Čak je teško naći i čaj od šipka koji napol nije sačinjen od hibiskusa.

Od ove četiri mješavine čaja najbolja mi je ginko/limunska trava. To mi je jedan od najboljih okusa ikad i obavezno ću ga opet kupiti. Odmah nakon njega na ljestvici je đumbir/bazga, koji je blago papren i doista nekako osvježi. Prvi spomenuti mi, također, lijepo djeluje na želudac kad je ovaj malo u nemiru. I drugoga ću ponovo kupiti.
Treći na ljestvici je Inka s aromom naranče. On mi je ok, ali nisam pretjerano zadovoljna jer mi je bolji Cedevita čaj s aromom naranče i cimeta. Iako ga nisam dugo pila, pamtim da je imao izraženiju aromu naranče. Inka je nabildan začinima, ali nešto je blaži na strani naranče.
Kaktus je četvrti i u njemu ne uživam previše. Zaintrigirao me i morala sam ga probati, makar mu je hibiskus drugi sastojak. Na kraju je ispalo da se dosta osjeti ta kiselina i to mi se ne sviđa/smeta mi. No, drugima se sviđa. Dobro je prolazio kad sam ga miješala s drugima da ubiju kiselinu.

Probala sam i Messmer s okusom kokosa i ananasa, koji je preukusan i njega bih smjestila na drugo mjesto s đumbirom. Pila sam ga kod momka i svakako kupujem za nas u budućnosti.

Čajevi su punog okusa i od srca ih preporučam. Cijeli ormarić u kojem stoje mirišu, a šalica toplog čaja uspije zamirisati i prostoriju. U Hrvatskoj su dostupni u Muller trgovinama. Ako znate još koje mjesto, molim vas, napišite :).


Jeste li probali Messmer čajeve i kako vam se čine ove kombinacije okusa?

Broj komentara: 10:

  1. Joooj moram da ih probam. Jako volim cajeve i vidjala sam ove da postoje i u Srbiji ali nikako da ih probam. A sad si me zaintrigirala za taj koji ti je najlepsi a posebno za taj sa kokosom i ananasom. Mada kod nas nema ovoliki izbor. Inace ni ja ne volim hibiskus :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago što ih ima i kod vas :)). Eto, taj ginko se i momku sviđa, a on nie biljni tip i čak mi je frktao nosom da mu smrdi kad smo ga njušili u dućanu. Na kraju mu je ispao, skupa s kaktusom, najbolji od ova 4.
      Pogledat ću drže li ih drugi dućani i kakva je ponuda jer ove mislim da uvozi baš taj Muller, koji recimo uvozi i nekakve Milke i Lindt čokolade koje drugi dućani kod nas ne drže.

      Izbriši
  2. volim čajeve, maloprije je srknuta šalica od brusnice ;)
    iz mullera ih još nisam vukla doma, tamo me privuku neke sasvim drugačije stvarčice :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim brusnicu. Dođe kao kompotić :D
      Mislim da bi trebala provjeriti i jestivu stranu Mullera :D

      Izbriši
  3. Odličan post! Volim čajeve i ove još nisam probala, ali zainteresirala si me :) Ni meni Muller nije baš blizu, ali prvom prilikom idem u kupovinu čajeva :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :*
      Nadam se da će se i tebi svidjeti :D

      Izbriši
  4. đumbir me privlači :) a nisam sigurna da li postoje ovi čajevi kod nas, moram negde proveriti.. :(
    na mom blogu te čeka nagradica/nominacija :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :* Odgovorila sam ti u komentaru :D
      Nadam se da ćeš ih pronaći. Inače, u DMu sam vidjela njihovu verziju đumbira i bazge (zove), ali nisam probala :).

      Izbriši
  5. Lapacho (Inka) smrtonosan za plod, a ne šteti trudnici:

    Results showed that mothers were uneffected but there was 100% fetal/embryo mortality, indicative of a strong interceptive effect of Lapachol in rats.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10717783

    Results have shown that mothers were unaffected but there were a 99.2% of fetus mortality, indicative of a strong abortifacient effect of Lapachol in rats.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340475

    Results indicated that lapachol was not toxic to mothers, although it was fetotoxic leading to fetal growth retardation.
    http://www.deepdyve.com/lp/elsevier/fetal-growth-in-rats-treated-with-lapachol-Xqn62zrXav

    For all these reasons, pregnant or nursing women should not use lapacho
    http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=21797

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!