26. sij 2014.

The Wolf of Wall Street (2013) + blebetanje o filmovima


Pozdrav :D

I tako, vraćam se bloganju nakon dva mjeseca apstinencije (pritom ne računam onaj prošli post o shoppingu u Italiji - to je bilo ozbiljno), pa što je bolje nego blebetanje o filmovima, kojih sam, skrušeno priznajem, u spomenutom periodu pogledala zaista puno. Uglavnom sam reprizirala već pogledano, ali ja to volim (to ne voli moja imdb lista pogledanih filmova doduše).

Najprije ono što će vas vjerojatno više zanimati :D - The Wolf of Wall Street - novi film Martina Scorsesea, s Leom u glavnoj ulozi, of course. Prije gledanja filma sam rekla da mi ta njihova ljubav već pomalo ide na živce, ali nakon gledanja ću pojesti što sam rekla (ups) i reći: samo dajte :D. Leo je bio odličan :D.


I tako, momak me izveo u kino da proslavimo njegov veliki (a ipak manji od mog, te se time tješi) rođendan i iz zaista velike (not) ponude filmova vrlo lako odabrao upravo Martina. Ok, malo je dvojio između novog Larsa ( klik na link ), ali pošto su ga prepolovili u dva dijela, nije dugo dvojio. Martin nam je ionako drag.

Dakle, The Wolf of Wall Street je film snimljen prema istinitom događaju, autobiografskoj knjizi Jordana Belforta, zapravo, koji prikazuje početke spomenutog lika u njegovoj brokerskoj karijeri pa sve do nenormalnog bogaćenja i trenutka kad je dolijao.

Film je bio pravi užitak, a tri sata trajanja su mi proletjela. Vrlo zabavan film kojeg morate pogledati. Morate :D.

Trenutno se nalazi na 50. mjestu 250 filmova s najvišim ocjenama korisnika na imdb-u, što će se još promijeniti, ali ne vjerujem da će biti veća promjena. Nominiran je i za 5 Oskara (za film, Leo za glavnu ulogu, Jonah Hill za sporednu, Martin za režiju i peti je adaptirani scenarij). Za sad navijam za Martina i Lea, barem dok ne pogledam ostale nominirane filmove :D.

Toliko o vuku, sad prelazim na stado repriza i pokoju crnu ovcu.


°°°°°°

Gledam si rating history (da bih znala što sam gledala zadnje vrijeme, na reprizama sam poništavala ocjenu i opet ocijenjivala tako da mi se film pojavi na vrhu liste, a često sam i mijenjala ocjene) i pomalo me sram radi količine tih filmova. Ispada da nisam radila ama baš ništa :D. Ok, istina je da sam puno repriza pogledala uz izradu božićnih ukrasa, koji su mi odnijeli puno vremena, tako da situacija i nije tako grozna.

Prije nego sam se bacila na ukrase prvi put sam pogledala The Last Seduction (1994), Transsiberian (2008) i Body Heat (1981). Sva tri su bila vrlo dobra. Transsiberian je baš za ovo vrijeme, pa pogledajte ako vam se da. Radi se o paru koji je iz Kine putovao vlakom kroz Rusiju do Moskve, a put i nije bio baš gladak.


Da dalje ne nabrajam svu sramotu, napisat ću vam samo neke od pogledanih filmova, koji zaslužuju biti spomenuti (po dobrom ili lošem). Nakon dosta godina ponovo sam pogledala Philadelphiu (1993), film o odvjetniku (Tom Hanks) oboljelom od AIDS-a koji se sudi sa bivšim poslodavcem radi otpuštanja. Ako niste, pogledajte. Film koji će se svima svidjeti.

Stavljam predivan ending filma, koji je stavio savršenu točku na i filmu. Ah taj Neil Young. Možda bolje da ne gledate video ako niste pogledali film, nego samo slušajte :)).


Priguštio mi se The Silence of the Lambs (1991), film koji mi je jednako dobar na svako gledanje. Mučan, ali genijalan. Čeka me i knjiga, ali nikako da ju pročitam.


Uslijedio je i American Beauty (1999), koji mi, kao ni Jaganjci, nikad neće dosaditi.


Uhvatila me čežnja za filmovima koje sam u djetinjstvu obožavala pa sam pogledala Back to the Future (1985) i Back to the Future Part II (1989). Nakon gro godina mogu reći da mi je prvi bio uživancija. Drugi mi je zeru popustio, ništa strašno, ali dovoljno da se ipak ne upuštam u treći.
U tom moodu morala sam pogledati i Dirty Dancing (1987), Home Alone (1990) i Gremlins (1984)
Gremlini su me zabavljali prvih sat vremena i shvatih da Gremline 2 ipak trebam ostaviti u tom vremenu u kojem su ležali. Glede prva dva shvatila sam dvije stvari. Prva je da mi je i dan danas bilo toplo oko srca dok sam gledala Prljavi ples, kao i nekoć davno kad smo kao klinci bez treptanja gledali taj film, a glede Sam u kući - da sam postala too old for that shit.


Ponovo su se na meniju našli i As Good as It Gets (1997), Bridget Jones's Diary (2001) i Love Actually (2003) jer su super i volim ih i mirišu na blagdane. Ok, prvi nije ni blizu blagdanima, ali meni je vezan uz Badnjak jer ga je HRT dva puta prikazivao upravo na Badnjak dok sam stavljala kuglice na bor pa je postao božićni film :D.

izvor

Napunila sam baterije i 708. gledanjem Titanica (1997) i Gone with the Wind (1939). Slaba sam na Titanic kao i svaka ženska osoba barem u vrijeme PMS-a, a ako tvrdite da niste, ne vjerujem vam :D. Šalu na stranu, nije mi super radi Kate i Lea nego priča i film općenito je odlično napravljen, lajkabilno. Volim gledati filmove čija me tema uznemiruje (ne mislim tu na tip horora koji me straši), što je slučaj kod ovoga. Brodolom u crnoj mrzloj vodi s kilometar i kusur do dna (pogotovo nakon odgledanog dokumentarca o beštijama koje žive u dubokim hladnim mračnim morima koja liče na beštije iz SF filmova) je nešto što me totalno frikauta.
Zameo ih vjetar je jedno klasično savršenstvo. Obožavam ga od prvog gledanja s desetak godina.


Napokon sam pogledala jedan film kojeg su valjda svi gledali osim mene, a to je Before Sunrise (1995), a onda morala pogledati i nastavak priče deset godina kasnije: Before Sunset (2004). Ako ste poput mene i niste gledali prvi spomenuti, pogledajte. Bit će vam super :D. Francusknja i Amerikanac se upoznaju u vlaku i zajedno silaze u Beču i provode noć lutajući gradom. U drugom filmu se deset godina nakon susreću u Parizu. Treći film, Before Midnight (2013) nisam pogledala, još. Ljetos sam ga propustila na festivalu u Puli jer nisam gledala prva dva. Sad mi je žao :D.

Pogledala sam i nešto novih filmova pa ću se kratko osvrnuti i na njih. The Big Wedding (2013)
je katastrofično loš film. Uporno se lijepim na takve filmove. Imaju loš skript, ali na neku foru natakare u film 20 poznatih faca, koje znaju da će film biti smeće, ali im očito ništa pametnije ne dolazi jer su im zadnjih deset filmova bili loši nakon onog jednog uspješnog ili su pak zašli u određene godine kad više nemaju kriterije i prihvaćaju doslovno sve jer više ne mogu birati.


Ne želim se prisjećati nebuloza i loših fora iz tog filma jer ga nastojim izbrisati iz sjećanja. De Niro je mrtav za mene :D. Ne želim više gledati ništa što je snimio nakon 2000. da ne zaboravim kakav je loler nekad bio. Sve uloge su mu copy/paste, tj. non-stop glumi jedno te istu osobu, sebe vjerojatno. I Diane Keaton je postala užasno naporna. Ista stvar. Stalno glumi sebe očito. I da ne trošim vrijeme na to dalje, uštedit ću vaše vrijeme i reći vam da lijepo sa što većim obilaskom zaobiđete ovaj film. Nema puno jedinica u mojoj listi pogledanih filmova, a ovaj je to i više nego zaslužio.

Side Effects (2013) - novi Soderbergh o ženi kojoj je terapija novim lijekom prouzročila nuspojave, koje su joj pak preokrenule život. Dobar krimić/triler. Preporučam.

Upravo sam se sjetila da sam bila u kinu drugi dan u ovoj novoj godini (ajmo reć' da sama sebe ne osuđujem na zaboravu) na projekciji Hobita 2 (klik na link). Veselim se ponovnom gledanju jer mi se dobar dio filma išlo na wc da sam izgubila fokus :D, ali sve u svemu, bio mi je bolji i zabavniji od prvoga. Nije mi jasno, doduše, što misle staviti u treći film jer po knjizi priča je tu gotova.



°°°°°°

Privodim kilometarski post kraju. Puno toga sam obrisala jer bi bio beskonačan. Nadam se da vam se čitaju filmski postovi ovakvog "ukratko" tipa jer katkad volim blebetati o filmovima i vjerujem da će u jednom trenutku u budućnosti ponovo na red doći nešto ovog tipa.

Lijepo vas pozdravljam :D

Broj komentara: 14:

  1. Jeee! Volim ove tvoje rezimee filmića :D Zadnje vrijeme nisam baš gledala stare filmove osim Bridget Jones :D Ali sam se zato bacila na gledanje novih uradaka - wolf of wall street, 12 years of slave i Captain Phillips su mi na vrhu, American Hustle, Dallas Buyers Club su mi ok, ali sam više očekivala, pogledala sam i August osage county - Meryl Streep me ponovo oduševila glumom kao i Julia Roberts a i sam film nije loš, uvrnut, ali nije loš, Blue Jasmine me razočarao unatoč divnoj Cate Blanchett, a najgori mi je od ovih bio Gravity, meni se uopće ne sviđa... pogledala sam i The big wedding, slažem se s tobom... i mene uvijek privuku takvi mlaki filmovi, mislim ono, čim je postava takva, mora biti dobar, kad ono šipak! Hobit 2 mi je dobar, ali je meni prvi dio bio ipak bolji :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :D Baš mi je drago što ti se sviđaju takvi postovi. To mi je poticaj da ih pišem i dalje, kad znam da se čita :)) Gledala sam i ja Gravity kad je bio u kinu, pogledah ga u 3D-u i meni je bio mega :D. Ove ostale koje si nabrojala želim pogledati. Svi su aktualni, a prije svakog Oskara pogledam što više nominiranih da mi bude zanimljivije gledati. Oskar se ne propušta od 2000. god. Gledam na koji god način mogu, pa makar i reprizu (onda izbjegavam vijesti, forume i portale da mi ne spojlaju :D). Najviše me zanima American Hustle. Mislim da će biti super. Također i kapetan. Tom Hanks mi je baš nekako drag :).

      Izbriši
    2. Vjerujem da je u 3D verziji Gravity puno bolji! Niti ja Oskare ne propuštam, ali često gledam reprizu i nikad ne uspijem ostati u neznanju do gledanja :D Možda probam ove tvoje metode ;))

      Izbriši
    3. Joj, znalo se dogoditi da mi vijesti Nove tv spojlaju tko je odnio najviše Oskara dok kuham kavu prije nego što uspijem pobjeći :D.Ove god ću vjerojatno gledati prijenos, osim ako me ne zezne ispit i bude drugi dan :D

      Izbriši
  2. Gledala Vuka, nije loš... Dosta sam se smijala svemu, ali zapravo, skužiš da na kraju balade ostaneš sam i da te često zajebu oni koji su ti zapravo i najbliži, pogotovo kad ti se dogodi neko sranje tipa imao, pa nemao (para). Život... ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš.. Dok je para je i prijatelja i lijepe žene. Kad padneš malo tko je prijatelj :)

      Izbriši
  3. Prvo, imamo slican ukus sto se filmova tice.
    Drugo, mene je Wolf of Wall Street ipak malo razocarao. Dobar je film, daleko od toga, ali ocekivala sam vise. Nadam se da ce Leo napokon dobiti Oscara jer ga je i vise nego zasluzio. Snade se u bilo kojoj ulozi i to ga cini vrhunskim glumcem. Hobbita obozavam i jedva cekam 3 dio. The big wedding sam si skinula zbog S.Sarandon i A. Pacina, ali me nekako ne mami da ga pogledam :| Nakon tvog posta, mislim da ce i ostati nepogledan. Philadelphiu nisam gledala, ali je na spisku :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. The Big Wedding zaista ne valja, ali kad ga već imaš, možeš pokušati :D. I ja volim Sarandon. Nadam se da neće početi prečesto prihvaćati uloge u filmovima ovog tipa, ubuduće.
      Leo je jedan od jačih glumaca, a ova uloga mu je baš mega. Moram vidjeti i druge filmove i uloge nominirane ove godine pa ću navijati, ali vjerujem da će mi Leo biti favorit ili barem da ću dvojiti između njega i nekog drugog.

      Izbriši
  4. Nisam gledala vuka, ali planiram, volim Scorsesea. Hobit mi je odličan, Side Effect sam gledala i nije mi se nešto dojmio. Love actually sam gledala nebrojeno puta i to mi je jedan od dražih filmova :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je Love a. jedan od najdražih filmova :D.

      Izbriši
  5. vučka još pogledala nisam, ali moram priznati da mi je leo u mlađim danima s onom svojom babyfacom išao na jetricu, a čini mi se da što je stariji ipak više zna što radi ;)
    prljavo plesanje... kad se prvi put pojavio kod nas bila sam u srednjoj školi... jel vjeruješ da smo nas desetak cura iz razreda svaku večer nakon škole išle u kino, tjedan dana... uf sweet memories *.*
    a za home alone nikad neću bit prestara, pogledam ga barem jednom godišnje i svaki put umirem od smijeha... kad doma imaš sličnog klinca itekako ga počneš cijeniti lol
    big wedding, niti ne znam što da kažem, ni ne sjećam se kad sam zadnji put pogledala neku dobru komediju :P
    jaganjce obožavam, i na ekranu i u knjizi <3 pogledaj obavezno i crvenog zmaja, on je uvod u ovu priču... a prošle godine ti je počela serija hannibal, koja je zbilja preodlična i jedva čekam novu sezonu <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je Leo bio bezvezan. Čak mi je užasno išao na živce radi histerije oko njega nakon Titanica. Njemu su bore sjele kao budali šamar :D.Kao i J. Deppu.
      Kad je Prljavi ples izašao, ja sam bila premala da bi skužila o čemu se radi. Dok je došao na VHS u ove prostore, to je bila 1989. čini mi se i to na ljeto. Sva djeca iz ulice su se skupila kod nekoga i to gledala, osim mene. Ne sjećam se što je samnom bilo :D. To je bilo ludilo. Svaki klinac je bio neki lik iz filma :D. Mama mi je digla iz videoteke kazetu i pustila mi ju 6 dana doma. Gledala sam ga valjda dva puta dnevno :D
      Vjerujem da su tinejdžerice puno bolje mogle doživjeti film :D.
      Gledala sam Crvenog zmaja (u kinu) i još par puta. Dobar je, ali Jaganjci su mi nenadmašni. Hannibal mi je najlošiji, ali gledljiv. Ono nešto novo nisam gledala. Popularni su ti "Početak" filmovi. Ovo novo je početak prije početka Crvenog zmaja :D Za seriju znam. Gledat ću!

      Izbriši
  6. khm khm....smijem li spomenuti da sam pregledala sve filmove iz posta?
    ne, nikako nisam ovisnica o flimovima, ma kakvi :D
    btw i meni je vucko mrak svih mrakova! fantazija je i nadam se da ce napokon, ali napokon Leo dobiti oskara!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, Leo je baš zaslužio :D
      Juhu, drago mi je što se gledaju filmovi! ^^

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!