2. sij 2011.

Gingerbread men again - Repriza gingerbreadova :)

...with glass centers. Bake the cookies on the baking paper and when they are half baked place some crushed hard candies in holes. Try one to see what amount of candy is suitable for your cookie thickness.
Darker cookies are with cocoa powder. Recipe is the same as previous one, Gingerbread men from Joy of baking :)

---

Tijesto je isprobano na vrijeme prije Božića pa je bilo red da ga ponovim i za blagdane. Napravila sam dvije doze: jednu "bijelu", drugu s kakaom. Željela sam šarene božićne kolačiće pa sam se malo poigrala (zapravo, bilo mi je muka nakon stajanja do 4 ujutro zalijepljena u šećernu glazuru, ali poslije mi nije bilo žao te silne žrtve :D ).

Staklasti keksi koji se mogu objesiti:


Najprije da napišem za one koji slučajno ne znaju kako napraviti ovo jestivo staklo (vrlo je jednostavno):
potrebno je naprviti udubljenje u keksima, zdrobiti tvrde bombone (ja sam koristila 505 s crtom), prije pečenja staviti malo zdrobljenih keksa u rupu da pokrije dno. Bojim se da je nužno koristiti masni papir pri pečenju. Nisam probala peći na običnom masnom plehu jer to više ne prakticiram. Živio masni papir :)).
Ne smije se pretjerivati s bombonima da ne bi pobjegli po keksu. U toku pečenja provjeravati stanje stakla pa se lako doda još bombona ako prifali. U ovom slučaju od viška glava zaboli :). Također, primijetila sam da su mi bomboni znali zakipjeti pri temperaturi od 170°C pa su mi malo uprljali kekse uz rub. Kad su se pekli na nešto nižoj temperaturi (npr. 150) nisu izlazili. Zapravo, mislim da je stvar u tome da, pošto sam uglavnom dodavala u pola pečenja još bombona, su se na nižoj temperaturi polako topili i nisu stigli zakuhati dok se keks ispekao, dok su pri višoj temperaturi zakipjeli prije toga. Zbilja ne znam. Nisam još otkrila u čemu je kvaka jer sam ih prvi put radila, samo pišem ta svoja mala iskustva :).
I još jedna stvar; greška koju sam napravila je ta da sam ispekla kekse, ohladila i spremila u limene kutije i stavila na hodnik gdje je poprilično hladno. Nakon 2 dana sam ih išla ukrašavati, unijela sam ih u kuhinju gdje je toplo i samo sam slušala bolne "krc-krc"-ove. Kad su došli na toplo počeli su pucati tako da sam dobila polupana stakla :D. Nije toliko strašno s obzirom da je crta na 505 bombonu dala poseban stari štih prozorčiću pa i ta raspuklina može proći pod ono: autor je tako htio, hehe.






Nema komentara:

Objavi komentar

Thank you for commenting! I really appreciate it!