18. kol 2012.

[Filmski] In America (2002)

Genre: drama, romance
Director: Jim Sheridan
Cast: Paddy Considine, Samantha Morton, Djimon Hounsou, Sarah Bolger, Emma Bolger
Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0298845/


Priča prati irsku imigrantsku obitelj u New Yorku, gdje će Johnny, otac, okušati svoju sreću kao kazališni glumac. Naravno, snovi su jedno, a stvarnost drugo, pa zamisao baš i ne ide po planu. U središtu radnje je gubitak njihovog dvogodišnjeg sina (trećeg djeteta) i nošenje njih sa savješću nakon toga. U priču ulazi i susjed umjetnik (D. Hounsou), kojeg muči vlastita patnja.

Film mi se svidio. Možda djeluje depresivno radi teme, ali iako je tema takva kakva je, film je daleko od toga. Mislim da bi svatko tko voli pogledati dobru dramu trebao pogledati ovaj film :)

Inače, redatelj i jedan od writera, Jim Sheridan, bio je inspiriran svojim preseljenjem u New York ranih 80-tih, a film je posvećen njegovom preminulom bratu, Frankieju, čije ime je nosi i preminuli sin imigrantske obitelji iz filma.
Još neki poznati filmovi Jima Sheridana su: In the Name of the Father (1993), My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989), The Boxer (1997), svi s Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi. Gledala sam samo prvi spomenuti dosta davno i svakako mi stoji na popisu za gledanje, uz My Left Foot.

O glumcima mogu reći da su odradili odličan posao. Paddy Considine mi možda nije najbolje sjeo, ali to ne umanjuje odlično odigranu ulogu. Moram spomenuti i Sarah Bolger, koju znaju oni koji su pratili seriju The Tudors (gdje je glumila Mary Tudor), i Djimona Hounsoua jer volim tog glumca još od njegovog prvog filma kojeg sam gledala (Gladiator).

Filmu dajem ocjenu: 8/10
Imdb ocjena: 7,8/10
Rotten tomatoes ocjena: 7,7/10

Nema komentara:

Objavi komentar

Thank you for commenting! I really appreciate it!