26. svi 2014.

[Filmski] ciklus: Men with superpowers

Zadnjih dana mi raspoloženje nije bilo na vrhuncu, frustrirao me ispit (kog na kraju nisam ni prošla jer je ispao kompliciraniji za proći, no ne želim o tome) i mučio PMS. Sve skupa daje potrebu za buljenjem u nešto dovoljno zanimljivo da mi okupira misli, ne prekomplicirano jer mi je mozak zauzet za druge stvari i ne preglupo jer nemam živaca za to u toj situaciji. Uz to, danima se filujem soudtrackovima i epic muzikom. Logično rješenje je bilo gledati filmove u kojima je glavni junak loler sa supermoćima: zabavno, nije komplicirano niti odveć glupo. U teoriji.

Ovaj filmski "ciklus" sam otvorila filmom Man of Steel (2013), kog sam željela pogledati otkako je izašao. Kad sam bila klinka voljela sam Supermanove s Christopherom Reeveom, ali što se tog superjunaka tiče, uvijek mi je bio interesantniji Batman. Valjda radi kostima :D. Iako me Superman iz 2006. nije privlačio, Man of Steel mi je izgledao kao nešto što bi mi se moglo svidjeti. I tako sam ga napokon pogledala.


Osim pokojeg patetičnog momenta koji su mi srozali ukupni doživljaj filma (ništa osjetno), Man of Steel mi je bio zaista ok film. Što je više prošlo od njegovog gledanja i što je više bilo odgledanih filmova nakon njega, to se činio boljim. Zato što su skoro svi filmovi nakon bili lošiji? Možda. No mislim da bi mi bio jednako "zaista ok" i da su oni nakon bili bolji.
Kratki podsjetnik na priču o Supermanu: lansirali su bebu s raspadajućeg planeta Kriptona u čahuri drito na Zemlju, našli su ga farmeri i odgojili. Clark Kent (odnosno Kal-El) ima moći, leti, snažan je i još ponešto.
Ono što mi se svidjelo u ovom filmu jest što je na početku dobro objašnjeno što se dešava na Kriptonu i kako je sve počelo, tako da se gledatelju koji nije upoznat s pričom može biti lakše "ufurati" u priču. Otpočetka me film povukao i držao do kraja, a kad se to dogodi, kad nemam potrebu gledati u mobitel ili neodgodivu potrebu odigrati Tap Diamond igricu, smatram to uspješnim... Filmom. U mom viđenju stvari :D. Također, nekako je sve to na nivou, ozbiljno. Ok, sad imaju mogućnosti za raditi čuda s efektima, ali čekajte da čujete o Supermanu iz 2006.
"Alieni" nisu bili smijurija, izgledali su cool, nabrijano i uvjerljivo. Superman i dalje ima ono odijelce, doduše bolje izgleda, s plaštom za kog nikad neću razumijeti čemu služi, ali dobro. Cijelo vrijeme mi je mirisalo na Nolana (redatelj novih Batmanova), s poslije sam vidjela da je on producent. I to vam je dodatan plus, bar što se dojma tiče. Ima tu diskutabilnih momenata i te patetike koju zaista ne razumijem čemu forsiraju, ali ako to zanemarimo, progledamo kroz prste, film je baš dobar.


2016. je predviđen izlazak Man of Steel 2, alternativnog imena Batman vs Superman, istog redatelja Zacka Snydera (300, Watchmen, Dawn of the Dead). Nolan će opet biti producent, koliko vidim. Iako sam se na prvu smijala ovome jer mi to "vs" uvijek izaziva smijeh  (osim toga, nema se tu što "vs-ovat" jer je Superman očito jači), taj film me zaista zanima. Živo me zanima kako će i što napraviti od toga jer vidim bućkuriš likova koji će se pojaviti, poput Wonder Woman i Batmana očito. Batmana će glumiti Ben Afflec. Christian Bale očito ne želi imati posla s ovim, a ni ne krivim ga. Riskantno je :D.
I za kraj (malo sam oduljila s ovim filmom), moram spomenuti i glumce u Man of Steel (1). Supermana glumi Henry Cavill - ako ste gledali seriju Tudori, mogli ste ga zapaziti u ulozi frendića kralja Henrika VIII; Lois Lane glumi Amy Adams - svi znate tko je Amy Adams :D, Michael Shannon generala Zoda, farmere Diane Lane i Kevin Costner, Russell Crowe oca Supermanovog. I to je to što se tiče ovog filma.

Idućeg sam pogledala Superman Returns (2006), koji me, ruku na srce, nikad nije zanimao, ali sam pomislila da sam možda nepravedno otpisala taj film. Plan je bio nakon njega pogledati barem prvi od onih s Christopherom Reeveom, nakon milijun godina, ali Superman Returns mi je ubio želju za Supermanom. Gledajući ovaj film imala sam veeeeliku potrebu za tapkanjem po dijamantićima, uparivanjem voća i povrća i piramidalnim solitaireom. Što više da vam kažem? :(. Hajde, reći ću nešto. Nije film toliko loš, ne. Gledljiv je, ali u njemu je posve drugačija klima od one u Man of Steel. Ne, nisam očekivala istu, ali s ozbiljnog prijeći na šaljivi film s istim glavnim likom mi i nije nešto.


Superman Returns izgleda retro. To su bit će htjeli i tu su, mogu reći, uspjeli. Očito im je bio cilj napraviti i retajske likove, ali meni nisu bili baš napeti. Paralelu bismo mogli povući s novim Batmanom pa nakon toga odgledanim starim, ali ne Burtonovim nego onim trećim po redu. Batman Returns bi trebao biti nastavak onih starih, valjda.
Brandon Routh kao Superman je bio ok, nemam zamjerke, osim da mu fali karizme. Cavill je bio daleko bolji, a Reeve je legenda. Kate Bosworth kao Lois Lane je simpatična, a glavni negativac je Kevin Spacey. Spacey k'o Spacey. Uvijek je dobar.

Kako nije uslijedio Superman iz '78. odluka je pala na Captain America: The First Avenger (2011). U vrijeme 2. Svj. rata mladi Amerikanci su željeli ići u rat, pa tako i mali kržljavi Steve Rogers. Njega naravno nitko nije želio poslati na bojište. Dobio je priliku sudjelovati u eksperimentu u kojem je postao velik i snažan i prozvan kapetanom Amerika te u početku služio više kao podizač morala naciji. Naravno, istovremeno se razvijao i jedan naci villain - Red Skull, kog glumi Hugo Weaving, poznatiji kao Elrond :cerek:. Da vam ne prepričavam radnju, stat ću ovdje.


Red Skullovi naciji su imali futurističku opremu i obleku, ali valjda to tako ide. Negativac mora biti u nečemu napredniji dok pozitivci moraju praktički goloruki protiv njega i izboriti se samo snagom svojih mišića. Ok, i čudotvornim štitom. Ok je film, predviđen za sve uzraste. Nije pretjerano ozbiljan s gomilom efekata od kojih vas boli glava. Zadovoljna sam. Moram napomenuti i kako su uvjerljivo napravili Stevea Rogersa dok je bio mali i kržljav. Najprije sam mislila da su različiti glumci glumili Rogersa prije i poslije, ali faca im je ista. Sve pohvale za to :D.
Nedavno je izašao i nastavak, koji bi se trebao dešavati u sadašnjosti. Po ocjenama na imdb-u rastura, pa imam viša očekivanja nego s prvim, ali gledanje nastavka će morati pričekati jer ga nemam priliku pogledati.

Nakon Captaina Americe željela sam pogledati Iron Mana 2, ali ga nisam pronašla, pa sam searchala filmove s ključnom riječi "superhero" i bio mi je ponuđen film Unbreakable (2000). To je uradak M. Nighta Shyamalana, redatelja poznatijeg Šestog čula (korisnicima imdb-a bolji od Unbreakable, ali meni ne). Možda ste čuli za još neke njegove filmove, npr. Signs i The Village.


Unbreakable nije tipični herojski film. Superheroj nema fensi odijelce, nije poznat, a i sam ne zna da je "superheroj". Nakon željezničke nesreće u kojoj je bio jedini preživjeli i u kojoj je trebao poginuti, a nije imao ni ogrebotine, stvari su se počele otkrivati. Ne želim vam previše pisati da ne spojlam, a još vam mogu reći da je priča napravljena tako da izgleda realno. Sve je objašnjeno tako kao da superjunaci zaista mogu postojati, ranjivi su, ali su radi nekih poremećaja u organizmu jednostavno otporniji od drugih, jači i imaju taj neki skill uočavanja lošeg. Cijela klima u filmu je prilično soft i ne očekujte čuda od efekata. To je više drama, misterija. Preporučila bih vam ovaj film. Baš je dobar.
Glavni glumac je, kao i u Šestom čulu, Bruce Willis, koji je meni oduvijek drag glumac. Bruce je jedan i neponovljiv, ako se mene pita. On mi je kao i Mel Gibson, lik koji je bio loler i za kog mi dođe gušt "baš mi se gleda film s Melom/Bruceom".

I za kraj ovog ciklusa sam pogledala film kog nisam namjeravala, ali nisam mogla naći ništa drugo, a on je Spider-Man 3 (2007). Pogledala sam prva dva i bili su mi dobri, ali intuitivno sam odlučila stati jer mi je nešto govorilo da je bolje ne ići na treći. No, eto popustila sam. Čak su me počeli interesirati oni novi Spidermanovi, pa hajde, valjda treba pogledati taj treći onda (greška!!!). Ako ste u istoj situaciji u kojoj sam ja bila, samo odite direktno na nove, treći od Raimija slobodno zaobiđite.


Mislim da vam je sad već jasno da smatram da je Spiderman 3 sranje. Koja hrpa gluposti! Isti scenarij koji se dogodi kul seriji za koju forsiraju x sezona i održavaju je na životu na aparatima, pa imate prvih par sezona za desetku, pa stvari krenu nizbrdo, ali ne staju nego forsiraju još, pa kad sve to zbrojite nemate seriju za desetku nego za upola manje.
Ovdje imate Spidermana zaljubljenog u svoj lik i djelo, retajske borbe njega i najboljeg frendića, patetizirane negativce... Ma ne da mi se dalje :D. Film je loš, skript je loš, ideja je loša. Taj film nije trebao biti snimljen i točka.

I to je to. Zadnji film pogledan. Od onda nisam ništa više gledala, a to je bilo prije 5-6 dana. Ubio mi je volju za gledanjem :D.

Volite li superjunačke filmove? 8-)

Idući ciklus će biti ili mitski filmovi ili priče iz budućnosti. 

(Joooj, evo kiše opet! A trebala sam fotkati danas! Neeee!!!)

Broj komentara: 6:

  1. Da li volim? DA LI VOLIM?! Ooooo da :D
    I kako nisam do sad pogledala Unbreakable, pa koji propust! Ali neka, barem se imam radovati dobrom filmu! A Man of Steel mi je bio tako loš da se ne sjećam ni radnje. Baš mi je bio meh.
    Počni gledati crtiće Superman i ekipa, dugometražni su i ima ih stvarno dobrih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hehe, zato što svatko doživljava film na svoj način i nemamo svi isti ukus mi je bed kad popljujem neki film koji se drugome možda jako sviđa :D.
      Vidjet ću za crtiće jer sam više igrani tip :D. I uživaj u Unbreakable! Nadam se da će ti se svidjeti :))).

      Izbriši
  2. Superman returns mi je gledljiviji samo zato jer glumi lik frajer koji glumi Dylan Doga (!!!), inače su obadva meh, bezveze, samo sam se naživcirala. DC sucks!
    Captain America je vjerojatno najbolji Marvelov film, jer jedini ima neku sređenu radnju, na stranu što je frajer sam li-la. Iako obožavam sve Marvelove :D I uvijek me razveseli Stan Lee u svakom filmu, nema veze što se samo u jednoj sceni pojavi!
    Spiderman 3 - bljuc Tobey. Ovaj novi lik mi je puno bolji i nema metlu u jednom jestu (isprika na izražavanju) ;)
    Al iskreno...sve mi se nešto čini (ili ne? :P) da će filmska industrija iscijedit sve zlatne koke jer masovno snimaju sve po stripovima. Volim to i djelomično se ne bunim, al djelomično me baš živciraju! Iduće godine dolazi čak i Snoopy! Snoopy!! Wtf?! >.<

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooj, kao fan Dylana Doga, meni taj američki Dylan nije bio uopće napet :D, nit je imalo veze s pravim Dylanom. Simpatičan filmićak, ali ne Dylan zaboga :D American boy je presavršen, prečist, preušminkan, pre.. američki :D
      Meni se svidio i Thor. Novog Spidermana nisam gledala, ali hoću. I meni je Tobey ovaj put bio dozlaboga naporan. Ne pamtim ga takvog. Novi lik mi je posve nepoznat, ali nadam se da je bolji :D.
      Je, zadnje vrijeme sami stripovi i biografije :D. To je sad in. Vampiri su na izmaku, a i zombiji pomalo. Snoopy!! :D

      Izbriši
  3. tinejđerka u meni voli superjunake ;)
    ovakve filmove redovito gledam, super za odmorit tijelo i dušu, a aktivirat malo okice lol
    joj da, unbreakable mi je oooodličan <3 u biti, volim sve shyamalanove filmove :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme, nasmijavaš me a na faci mi se skorila maska. Oh noooo :D. Kak da se smijem stisnute face :D. Nadam se da nije napukla :mad:
      I meni je Shy ok. Recimo onaj film Happening je prilično loše prošao na imdb-u, a meni je bio baš ok. Vidim da sam mu dala sedmicu, a pamtim da mi je baš lijepo sjeo.

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!