10. svi 2014.

Blogger tutorial #6 - Dodavanje stranica i kako ih povezati s oznakama

Vjerojatno ste na nekim blogovima vidjeli meni s popisom ili gumbima u nizu na koje se može kliknuti i što vas može dovesti na stranice koje mogu izgledati kao post ili kao informacije o blogu, odnosno bilo što što želite istaknuti. No, ti "gumbi" mogu upućivati i na drugu web stranicu (npr. vaš drugi blog ili neku web stranicu koju želite povezati s blogom.), a također mogu izlistavati i vaše postove određenih oznaka, što je osobito korisno ako pišete o različitim temama i želite ih nekako razdvojiti.

Primjer stranice s upisom.

Primjer izlistavanja postova određenih oznaka.

Kako to napraviti pokazat ću vam u nastavku.

Izrada stranice koja će služiti kao tekst, informacije ili istaknuti blog post. 

Uđite u svoj blog i kliknite na Stranice, a onda na Novu stranicu.


Dobit ćete list "papira" kao i kad pišete post i upišete što već želite da vam bude istaknuto kao stranica. Svoju stranicu sam nazvala Stranica 1.


Da bismo stranicu vidjeli na blogu moramo uvesti gadget koji će ju prikazivati:



U dijelu gdje uvodite i uređujete gadgete kliknite na Dodaj gadget u modulu (kliknula sam na onaj ispod zaglavlja).

Automatski će vam se pojaviti uređivač tog gadgeta (poslije ga možete urediti klikom na Uredi na modulu tog gadgeta).

Nakon uvođenja gadgeta i klikanja na gumb Stranica 1 dobijamo ovo:



Dodavanje stranice koja preusmjerava na drugu web adresu (stranicu):


 U uređivaču gadgeta Stranice kliknite na Dodaj povezanu stranicu.


U naslov stranice upišite naziv stranice koju ste odredili da vam bude link na drugu web lokaciju, a u drugo polje upišite URL te stranice. Pazite da nemate duplo "http://" jer vam to već dođe upisano u polju, a kad kopirate adresu iz browsera, taj dio se ponovo upiše, pa duplić obrišite. Zatim Spremite vezu, a potom Spremi ako ste gotovi s uređivanjem ovog gadgeta.

Izlistavanje postova s istim oznakama se radi na sličan način, ali s razlikom u URL-u, odnosno dijelu kojeg treba dopisati.


Ovdje pod URL upišite URL svog bloga te dopišite search/label/željeno ime. Promijenili su mjesto i način izrade tih ispisa i nekad je trebalo stavljati % između riječi. Zato sam stavila stranicu imena od više riječi da možete vidjeti kako se upisuju (inače će javljati grešku). Dakle, ako je naziv sastavljen od više riječi u URL ih upišite s razmakom, kako sam pokazala na slici gore.
Zatim Spremi vezu te Spremi da biste sačuvali promjene.

Dodala sam još jednu stranicu i evo kako to izgleda na blogu:


Da bih vam pokazala primjer izlistavaja, napisala sam nekoliko testnih postova u koje sam upisala oznake.


I ovako to izgleda na blogu:


Izlistavanje Biljke i životinje. (Ne znam zašto ovaj gumb nije promijenio boju klikom na njega. Možda jer je od više riječi, ne znam...).


Izlistavanje Putovanja.

Poredak stranica možete i promijeniti.


Uđite u uređivač gadgeta. Stranice možete premiještati isto kao i module gadgeta. Uhvatite mišem i odvučete na drugo mjesto. Gornji crveni kvadratić pokazuje kako sakriti stranicu: neće biti prikazana na blogu, ali će postojati. Uvijek ju možete vratiti. Donji crveni kvadratić pokazuje kako jednostavno možete ukloniti stranice koje sadrže URL.

Za kraj moram napomenuti da meni sa stranicama možete preseliti bočno od teksta. Samo preselite taj modul među bočne module na mjestu gdje uređujete izgled bloga, tj. module i razmještaj modula.

I to je to za ovaj tutorial. Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno pitajte :D.

Broj komentara: 11:

  1. Jako lijepo od tebe što dijeliš svoje znanje s drugima :-D
    U sljedećem koraku objasni i malo CSS-a ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)). Nije to neko znanje nego više ono što sam sama istraživala za svoj blog pa da prenesem i pomognem nekome da si skrati posao :).
      CSS tek učim tako da će pričekati. Puno je kompleksniji od gotovog klikanja u bloggeru :D. Imaš puno tutorijala na youtubeu i na netu pa možeš pogledati :).

      Izbriši
  2. Super su ti ovi tutoriali,kada zapnem,a želim nešto urediti ponovno se vratim na tvoj blog :D Hvala :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan tutorial. Eto, zahvaljujući tebi i ja sada ima stranice :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Da li pate financijski ili trebate hitna gotovinu da plati svoje račune? I želite da preuzme rizik transformacije svoj život. Pokušajte i dobiti svoj bankomat prazan kartica danas i biti među sretnik je koji se koristi od ove kartice. Ovaj ATM kartica je postavljena u stanju sjeckanje u bilo bankomata bilo gdje u svijetu. Moram da znam o ovom prazan bankomat kartica kad sam tražio posao online, prije mjesec dana. To je zaista promenio moj život zauvijek i sada mogu reći da sam bogat jer sam živi iskaz. Što manje novca imam u dan sa ovom karticom je 3000 $. Čak i sada, a zatim zadržati pumpanje novca na svoj račun. Iako je kartica ilegalna, ali ne postoji rizik da budu uhvaćeni. To je programiran na takav način da se ne može pratiti i također ima tehniku koja čini nemogućim za CCTV kamera da vam otkriti kada ga koristite. Za detalje o tome kako da biste dobili tvoj danas kontakt speedhackersnetwork001@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Are you suffering financially or do you need an urgent cash to pay your bills? And you want to take the risk of transforming your own life. Try and get your ATM blank card today and be among the lucky one's who are benefiting from this card. This ATM card is set capable of hacking into any ATM machines anywhere in the world. I have to know about this blank ATM card when I was looking for work online about a month ago. It has really changed my life forever and now I can say I'm rich because I am a living testimony. The less money I get in a day with this card is $3,000. Even now and then keep pumping money into my account. Although the card is illegal but there is no risk of being caught. It is programmed in such a way that it cannot be tracked and also has a technique that makes it impossible for the CCTV camera to detect you when using it. For details on how to get yours today contact speedhackersnetwork001@gmail.com

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!