8. ožu 2014.

86. dodjela Oskara (Oscars 2014)

Znam da sa svih strana bruje o Oskarima, ali moram i ja malo. Pisala sam i prošle godine, pa je red da pišem i ove, i iduće i one nakon :D. Nadam se da vam već ne izlaze na uši :).


Prošle godine sam najprije pisala o red carpetu i većinu posta je zauzeo taj dio (realno, zabavniji je za pisanje :D), ali sad ću se prvo osvrnuti na filmove jer to jebi kao trebalo biti važnije.

Nisam stigla pogledati sve filmove, ali ipak sam uspjela pogledati većinu važnijih filmova, tj. onih s više nominacija. Evo što sam pogledala (u zagradi pokraj filma je broj nominacija):
  1. American Hustle (10) - osvojio 0
  2. Gravity (10) - osvojio 7
  3. 12 Years a Slave  (9) - osvojio 3
  4. Captain Phillips  (6) - osvojio 0
  5. Dallas Buyers Club (6) - osvojio 3
  6. The Wolf of Wall Street  (5) - osvojio 0
  7. Philomena (4) - osvojio 0
  8. Blue Jasmine (3) - osvojio 1
  9. The Hobbit: The Desolation of Smaug (3) - osvojio 0
  10. Star Trek: Into the Darkness (1) - osvojio 0
Cijelu listu nominiranih i pobjednika možete vidjeti ovdje!

Što se najboljeg filma tiče, od ovih koje sam pogledala, moj poredak je izgledao ovako (od najboljeg do najlošijeg, s time da su svi filmovi bili dobri, vrlo dobri i odlični):
  1. Gravity
  2. Dallas Buyers Club
  3. The Wolf of Wall Street
  4. 12 Years a Slave
  5. Captain Phillips
  6. American Hustle
  7. Philomena
12 Years a Slave je osvojio i, iako mi je film dobar, nisam pretjerano zadovoljna s njihovim odabirom jer, kao što vidite, ja bih ga prije dala jednom od tri filma koje sam stavila iznad "slavea". Gravity mi je odličan i on mi je čisto bez dvojbe najbolji među njima. Dallas Buyers Club i Wolf su mi blizu, iako nisam previše dvojila: Dallas je bolji! Tu odvajam prva tri. Iduća dva su mi relativno blizu prva tri i njih bih odvojila u zasebnu skupinu, skupinu dobrih filmova u kojima sam uživala, ali koji mi nisu za najbolji film. Zadnja dva su mi skroz van ostalih. American Hustle je bio sporovozan bez previše dešavanja do polovice, a na osnovu pola zanimljivog filma ga ne mogu bolje doživjeti. Philomena je ok film, ali nije mi jasno što radi među nominiranima. Čini mi se da su odlučili nadrobiti hrpu biografskih filmova na dodjeli tako da sve skupa ljepše izgleda :D.


Najbolja glavna muška uloga: 
"Navijala" sam za McConaugheya (Dallas Buyers Club)jer je bio odličan (on je i dobio), iako mi uopće ne bi bilo žao ni da je Leo DiCaprio (The Wolf of Wall Street) odnio taj kipić. Čak sam nakon odgledanog Wolfa željela da ga Leo odnese, McConaughey mi je ipak bio bolji.

Najbolja glavna ženska uloga:
Tu nisam uopće dvojila. Nakon pet minuta Blue Jasmine, znala sam da će Cate Blanchett biti nenadmašna. Ona je i osvojila, btw.

Najbolja sporedna muška uloga:
Jared Leto (Dallas Buyers Club) bez razmišljanja. Odlično odrađena uloga i totalna uvjerljivost. Druga opcija mi je bio Michael Fassbender (12 Years a Slave) jer je i on bio odličan, ali Leto je bio jači. Leto je i osvojio.


Najbolja sporedna ženska uloga:
Tu me nijedna nije ne znam kako oduševila, za razliku od obje muške uloge i glavne ženske. Mislim, bile su dobre, ali nisam bila toliko oduševljena :D. Dvojila sam između Jennifer Lawrence (American Hustle) i Lupite Nyong'o (12 Years a Slave), ali sam zvanično bila za Lawrence. Pobjedu je odnijela Lupita.

I da vas više ne davim filmovima, samo ću još napisati da mi je žao što Scorsese (The Wolf of Wall Street) nije odnio za režiju, mada zadovoljna sam što su izabrali Cuarona (Gravity). Dala bih Martyju za režiju i Gravity okrunila za najbolji film i "svi" sretni :D.
Najveće iznenađenje mi je American Hustle, koji je s čak 10 nominacija otišao s čak 0 kipića - mislim da to nitko nije očekivao.

A sad zanimljiviji dio :D - red carpet!

Nisam bila nešto pretjerano oduševljena ovogodišnjim red carpetom, ali nisam vidjela ni neke bitnije failove. Mogu reći da su općenito išli na sigurno, pa čak i presigurno. Bio je ovo pomalo dosadan Oskar, što se mode tiče. Što se frizura tiče, bolje su bile u manjini. Ne pamtim ovako dosadan red carpet :D.

Počet ću s dosadnim lookovima tako da ono zanimljivije ostavim za kraj. Tu mogu reći da je čak i lošije zanimljivo, samo da nije... dosadno :/. Prvu ću spomenuti Amy Adams, za koju mi oko kaže da izgleda sasvim ok i primjereno godinama, ali usporedite iduće dvije fotke:


Gornja fotka je s ovogodišnjih Oskara, a donja s prošlogodišnjih. Dok je donja sva lepršava, puna života, zanimljiva, te ju pomlađuje, gornja je onako... meh. Kao da je ova gore mama, a donja kći.


Iduća je Jennifer Lawrence. Ne mislim da je jednostavnost dosadna jer i ona može biti lijepa i zanimljiva. No ona nije takva :D Opet kao i s Amy Adams, usporedite li ovogodišnju i prošlogodišnju...


...možete vidjeti koliko je gornja nezanimljiva. Ne znam, obična tuba s perajama na bokovima. Meni se to ne sviđa. Dok mi je donja bila jedna od najljepših prošle godine (isti slučaj s Amy Adams).


A ni frizura i makeup nisu nešto. Dosta bezlično...


Možda bi mi ove dvije bolje "legle" da nisu bile tako kul prošle godine :D.
Sad kad sam odradila dosadne (odlučila sam se samo za dvije da ne gomilam slike), prijeći ću na lošije haljine, što mom oku ne paše i što mi baš ne ide.

Lady Gaga u haljini koja bi bolje išla na karnevalu. Izgleda mi jeftino i treši, ali treši na loš način. Znam da se ufurala da je kakva gagasta princeza, ali... budimo realni :D.


Georginu Chapman sam na moment vidjela dok sam gledala prijenos i reakcija mi je bila: wtf, haljina s gomilom bijelih zmijuljaka! Oh nou... Georgina je baš kul i zaista mi ne ide ova haljina u glavu :D. Ali dobro, nije totalni izbljuv. No, ona opet izgleda dobro jer je divna :D.


Kad sam prvi put vidjela Juliu Roberts u ovom izdanju snimana je sprijeda i od struka prema gore. Pomislila sam kako je baš lijepa, ali čim se kamera odmaknula (i snimila iz drugog kuta)... Da, nije dobro. Izgleda nezgrapno i haljina se čudno gužva da izgleda kao da joj boobs vise do struka. Frizura i makeup su zato cool.


Haljine koje idu preko košulje ili haljine koje su sastavljene od tzv. suknje i košulje ili košulje i haljine bez rukava - treba zabraniti. Nisam sigurna kome to uopće stoji osim šefici sa savršenom figurom. Na crveni tepih - no no :D.


Whoopi mi izgleda čak lošije od Lady Gage. A uz Whoopi, pa čak i gora od Lady Gage (da, da), je ova mlada dama, tj. njena ružna haljina :D


Haljina je uspjela biti fotogeničnija nego što se činila (što je rijetko :D), ali ako niste gledali, vjerujte, ružnija je. Najviše mi smeta ovaj komad jeftinog kombinezona iz sex shopa oko struka. Haljina je jednostavno košmarasta. Gore prozirno, dijagonale, nabori, dolje slojevi, vani batak i posred toga kao graničnik iznad struka crvene zvijezde. O no no :D

Najljepše dvije ove godine su mi bile Lupita Nyong'o i Charlize Theron. Lupitina haljina je bila baš bajkovita, onako lijepo bajkovita kakva haljina Lady Gage nikad neće biti.


Definitivno haljina u kojoj se osvaja nagrada, kao i prošlogodišnja Jennifer Lawrence, odnijela nagradu i nosila jednu od najljepših haljina.


Nažalost, na Golden Globeu baš i nije zasjala... Skroz nezgrapna haljina. Izgleda sputano.


Glede Charlize mislim da su riječi suvišne... Ne mislite li tako?


Sad kad sam riješila, dosadne, loše i divne, nabacit ću malo random haljina, da se osvrnem i na druge.

Angelina je bila jako lijepa, iako mi se čini da je malo previše prozirnog dijela na predjelu boobsa. Možda da šljokice počnu višlje ne bi izgledalo kao da je u toplesu. Inače, super joj stoji ovakav kroj haljina s dugim rukavima koji joj pokriva ruke, koje i nisu baš najljepše :/.


A makeup diiivan! Lijepo ju je gledati :D.


Netko na netu je posložio slične oskarovske haljine. Ja bih s ove liste izbacila Julie Delpy (druga po redu) jer nije "mucasta". Inače, i ona mi je bila lijepa i žao mi je što na svim fotkama ima raširene ruke jer mislim da haljina izgleda ljepše sa spuštenim rukama :D. Lijepa, šljokičasta, prozračna :).


Haljina Cate Blanchett mi možda nije sama po sebi jedna od ljepših, ali na njoj i kako ju je nosila, haljina izgleda ljepše. Cate se tako dobro držala da mislim da bi blistala i u staroj pidžami.


Njena filmska kolegica Sally Hawkins je isto svjetlucala. No, ona je izgledala pomalo progutano u toj haljini, koja ima too much tih našivaka. Izgleda mi pretjerano, moram priznati, a i rukavi su predugi. Vjerujem da se osjećala sigurnije skrivena iza teške haljine, s tako uvučenim dlanovima u rukave, pod kosom, jer bih se i sama osjećala nelagodno na tom mjestu, ali... S mrvicu kraćim rukavima i kosom dalje od face bi izgledala bolje, mislim.

 

O ostalim dvjema nemam stav pa nastavljam s randomiranjem. Olga Kurylenko i Sandra Bullock su bile nekako "viđene", kao da sam te haljine već vidjela (ok, nisu bile jedine definitivno :D), ali svejedno su bile lijepe. Barem ima nečega na tim haljinama što je donekle zanimljivo, za razliku od zijevanja na Jennifer Lawrence.

 
 

A Sandra je imala i divan makeup i urednu frizuru.


Haljina Emme Watson možda ne privlači pozornost, ali i ja bih se vjerojatno odlučila na ovako nešto, kao nehrabra osoba :D

 

Frizura je, nažalost, bila.. grozna :D. Primijetila sam da je bilo tih out of bed frizura ove godine. Možda je do vlage u zraku...


Mama i kći, Kate Hudson i Goldie Hawn, obje u svijetlom satenu (ili što je to već). Dok je Kate pogodila svoju, Goldiena haljina ima sve što mi se ne sviđa.


Kad gledam tu haljinu samu, mislim si: oh no... Ova haljina je užasna, i to najviše radi lančića koji vise po rukama. Kad bi se oni maknuli, mogli bismo dalje pričati :D Svejedno, gledajući ju s tim zaraznim osmjehom... bez obzira na groznu haljinu, ona mi nije bila jedna od najlošijih. Iako realno jeste...

 

Par Harrison Ford i Calista Flockhart - komentirat ću nju, naravno :D. Bila je svježa i lijepa.


U sličnoj haljini se našla i Naomi Watts, ali acesorizirala se na lošiji način. Izgleda mi ugušeno.

 

I izbliza.... Frizura onako. Nisam prefan ovakvih ravnih frizura s tapirgom na vrhu glave.

 

Anne Hathaway u sličnoj haljini kao i prošle godine. Ovogodišnja je lijeva i ok je, čak i više od toga. Prošlogodišnja je nešto... Jedna od najružnijih haljina ikad. Toliko mi je ogavna da me uznemiruje. Doslovno - uznemiruje me.

 

Kad sam vidjela ovogodišnju pao mi je mrak na oči radi prošlogodišnje krute satenske mesarske pregače u piggy boji. Samo sam vidjela to ružičasto zlo :D, dok realno, ovogodišnja uopće nije loša.


Čini se da ima fetiš na ovakav kroj kao ja na šiljke.


Omg, ne znam zašto sam se opet dala mučiti s ovim... Zbljuv.
Na donjoj slici je ona iz 2008, čini mi se. Mislim da su joj s kosom otišle i interesantne haljine iz života.


I za kraj jedan lijepi makeup - Olivia Wilde.


Toliko od mene! Nadam se da vas nisam previše udavila :D

Jeste li gledale ovogodišnje Oskare i koji su bili vaši filmski i modni favoriti i failovi?

Nisam spomenula, a mislim da bi to bilo nužno, ovogodišnji prijenos na RTL televiziji.Nekad je prijenos osiguravao HRT. Te prijenose sam jako voljela pratiti jer su komentatori bili dobro filmski i modno potkovani. Korkut je mogao čak i mog momka zainteresirati za modu, a bio je dobro upoznat i s filmom i povijesti odijevanja da ga je jednostavno bio užitak slušati. Prošle godine prijenos je osigurala Nova TV. Korkut je bio u studiu s previše drugih ljudi i, nažalost, nije dolazio do izražaja. Sve skupa mi se činilo košmarasto i ispod nivoa. Ove godine se za prijenos pobrinuo RTL i napravio s*anje. Ako ste gledali prijenos s red carpeta, vjerujem da znate o čemu pričam.
Kao i NovaTV prošle godine pokušali su napraviti nešto kao one emisije s kanala E! u kojima se striktno drže komentiranja odjeće te su doveli ljude koji su to kao trebali raditi: neku žensku i tipa, koje nemam pojma tko su i što su, neki "stručnjaci", prilično zeleni i ne pretjerano elokventni (nešto poput mene :P) - što mi se zaista ne da slušati jer je besciljno. To što mi oni govore mogu si i sama reći, čak i bolje, ako se usudim biti zločesta :eek:. Uz to, nisu dozvoljavali da išta čujemo s red carpeta, tipa komentari, kratki intervjui pa čak i skeč kojeg su pustili. Kad su na red carpetu pričali, iako bi voditeljica rekla: poslušajmo..., ne, moralo se trkeljati s njima u glas, a da su barem imali što reći.
Plavuša komentatorica je bila gora od njih dvoje, iritantna i samodopadna. Pročitali su komentar s društvenih mreža od neke Katarine (čini mi se da je bilo to ime) koja je napisala da joj je ovogodišnja haljina Cate Blanchett bila najgora haljina te glumice koju je nosila na dodjelama nagrada i plavojka si je dala za pravo vrijeđati ukus te djevojke. "Mislim da se haljina kakva bi se Katarini svidjela neće naći na dodjeli Oskara" aludirajući na Katarinin "off", tj. nedovoljno sofisticiran ukus. Ma, fuck off ženo. Siđi s oblaka. Zemlja te zove. Zgodno je spomenuti njeno komentiranje loših frizura dok je i njena bila jednako ili više loša.
U drugoj polovici prijenosa s red carpeta su se malčice smirili jer im ljudi na FB stranici nisu birali riječi. Samu dodjelu sam pratila kratko. Tad se pak voditeljica i filmski kritičar ili što je bio (ne pamtim) nisu više usudili ništa ni pričati. Sve u svemu, jedan veći fail koji je dobrano nadmašio ne pretjerano uspješan prijenos Nove TV prošle godine. Idući dan sam na netu našla snimku dolazaka na red carpet i samu dodjelu te ponovo pogledala taj red carpet na miru i bez ometanja, te ću to činiti i ubuduće ukoliko budu i dalje komentatori nekakve likuše prenabustanog ega koje su si umislile da su ne znam što.

Lijepo vas pozdravljam!

Broj komentara: 8:

  1. Odličan osvrt. Baš sam s guštom pročitala tvoj post. Bravo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično! Meni najkompletnije izgledaju Sandra Bullock, Emma Watson i Kate Hudson. Tri totalno različite žene, haljine i stila, ali svaka kao cjelina lijepa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :D Sandra zadnjih godina izgleda baš dobro. Ne pamtim da je loše izgledala...

      Izbriši
  3. Ovo sam čekala ;)! Naš red carpet sam krenula gledati i onda sam odustala, drugi dan sam malo škicnula prijenos E! s red carpeta, a samu dodjelu sam isto pogledala s neta jer nisam mogla toliko biti budna. Meni je žao što vuk nije osvojio niti jednog Oscara, žao mi je i što Leo nije osvojio, premda mi je Matthew bio odličan i zasluženo je osvojio kipić. Nego, toliko sam se veselila što će Ellen voditi dodjelu i žao mi je što nije još više pričala i bacala fore, ali kužim da bi onda dodjela trajala cijeli dan :D Umirala sam na ono kad je rekla da je Jonah Hill u filmu pokazao nešto što ona nije vidjela godinama :DD i kad je Jennifer zezala zbog padova! I da, još nisam na čisto da li mi je za sporednu ulogu bio bolji Leto ili Fassbender :/ A što se tiče haljina, Lupita mi je definitvno bila najljepša, posebno kada se penjala po kipić, haljina je stvarno stvorena za taj trenutak, a kasnije sam tek na fotkama skužila i ove srebrne niti na dnu haljine. Charlize mi je isto bila krasna i Sanda... ali moram reći kako je meni i Jennifer Lawrence bila baš lijepa i elegantna, frizura mi se baš sviđa i ova ogrlica koja pada odozada na leđima.. slažem se da je make up mogao biti upečatljiviji, a haljina mi je nekako prekruta, no sviđa mi se boja! Ok, možda nisam kompetentna kada pričam o Jennifer jer sam zadnje vrijeme oduševljena njome!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aww, hvala :D Slažemo se glede Vuka i nula Oskara. I isto mi je žao radi DiCapria, najradije bih da su postojale dvije najbolje glavne muške uloge pa da odnesu oboje. Ali i sama nominacija puno znači :).
      Joj, skroz sam u postu zaboravila spomenuti Ellen! Bila mi je baš dobra i zabavna, što se rijetko dešava na dodjeli Oskara. Znalo je biti zaista loših i nesmiješnih domaćina (npr. Anne Hathaway :D). Baš sam zadovoljna ovogodišnjom domaćicom. I taj komentar Hillu je bio pre, hihi :D
      Lupitinu haljinu što više gledam sve mi je ljepša. Ma možda mi ne bi bila tako lijepa da ona tako dobro ne izgleda u njoj i tako sjaji. Odjeća je niš ako ju osoba ne zna nositi... I meni je Jennifer Lawrence cool, pogotovo što je išla na haljinu pad proof pa je zapela u nešto na red carpetu i posrnula, opet :D. Super mi je što i ako je nervozna i ako joj je nelagodno, sve to nekako prima kroz šalu.

      Izbriši
  4. nešto sitno pogledala, ali filmići još čekaju moj sud...
    a crveni tapet - dosadan, većina ipak igra na sigurno, čak i uz dress code dalo bi se složiti i nešto maštovitije
    ove godine su mi jedino loše frizure upale u oko, naročito n. watts koju inaće obožavam i j. lawrence

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to i ja mislim. Nekako nisu bili hrabri ove godine :D Najhrabrija je bila Liza Minnelli s modrim pramenom kose.

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!