5. velj 2014.

Pazinska jama i Nezakcij (u puno slika)


Hello :))

Najprije se moram ispričati glede spomenutih slika... Nosila sam samo mobitel pa su i lošije kvalitete. Zapravo, pola je loše kvalitete jer nisam primijetila da mi je automatski bacio na neku bijednu rezoluciju, a ostatak je i ok za to na čemu je nastalo.

Pazinska jama

Početkom ove godine u prvim danima 1. mjeseca napravili smo izlet do Pazinske jame. Nisam imala pojma da postoji. Kroz Pazin sam uvijek samo prolazila, nikad se zaustavljala. Ali da, postoji nekakva "jama" praktički u gradu kroz koju prolazi rijeka Pazinčica. Na službenoj stranici jame (ma kako to smiješno zvučalo :D) lijepo su opisali:

Pazinska jama je najslikovitiji primjer djelovanja prirodnih sila na krški teren Istre. Ispod zidina tisućljetnog Pazinskog kaštela, točno na granici «sive» i «crvene» Istre, najveća istarska ponornica Pazinčica našla je svoj put kroz podzemlje do doline rijeke Raše, a možda i do Limskog zaljeva kako u svom romanu «Matijaš Sandorf» opisuje legendarni Jules Verne.(...) Pazinski ponor je zakonom zaštićen kao značajni krajobraz. Zaštićeno područje obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice, dužine oko 500 metara i dubine oko 100 metara, te Pazinsku jamu.

www.pazinska-jama.com

A sad fotke :) U prvom redu je pogled odozgo s ceste (lijeva) i s mosta (desna). Razapeli su nekakvu sajlu preko tog kanjona (što je već) pa se može doći provozati (to zimi očito ne radi). Zanimljivo, ali ne znam bih li se usudila s obzirom da mi se na balkonu trećeg kata opasno vrti u glavi :D.


Postoji sređena staza kojom se spuštate na jednom kraju i dižete na drugom. Svako malo stavljene su ploče s informacijama.

Bilo je vlažno, a dolje pokraj rijeke jako sklisko :D


Pogled s drvenog mosta u ravninu i u zrak. Gore smo do pred malo stajali.


Uređena staza s ogradom.


Zatim nekakve mini gljive (nisam željela napisati gljivice :D). Razumijem ove dvije koje rastu između dasaka, ali ne berem ovu koja raste iz daske :D.


Nakon nekoliko ploča i prijeđenog puta (trebalo nam cca sat i pol polagane šetnjice i čestog stajanja) dočekao nas je vjetropeteh.


Za nagradu smo imali super pogled na Pazinski kaštel i grad Pazin.


I detalj kaštela preko puta kad smo se vratili kod auta.



Nezakcij

Kako mi internet kaže, Nezakcij je najstariji grad u Istri (par km od Pule, prema zračnoj luci), prapovijesno sjedište Histra, prije nego su došli Rimljani. Kako ja nemam puno fotki jer je dan već bio na izmaku, stavit ću jednu s neta čisto da lijepo vidite kako to izgleda iz zraka :D, pa onda nastavljam sa svojima.



I zalazak za pozdrav :)


Broj komentara: 6:

  1. Divne sličice i izleti :) U Pazinskoj jami sam bila jedno ljeto i crkla sam šetajući na plus puno :) Za Nezakcij prvi put čujem, ali djeluje mi zanimljivo pa ću jednom kad se ukaže prilika otići tamo :) Zalazak je divan :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tenkju :D Da, vjerujem da je ipak ugodnije šetati početkom siječnja :D Dan nam je bio više proljetni nego zimski. Jedino sam ja balila kao nezdrava jer sam zakuhala nakon viroze i tek mi se na tom zraku sve odvrnulo ^^.

      Izbriši
  2. Ajme ovo je cool! :D I slike su ti skroz okej za jedam mobitel!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :D Joj, fotke sam morala 'taknuti' u fotošopu pa izgledaju bolje, osim onog zalaska. Mob iz nekog razloga sasvim dobro fotka zore i zalaske, za razliku od mog starog fotića :D. Nemam neko čudo od moba :D.

      Izbriši
  3. za nezakcij nikad čula... a fotke su sasvim uredna, kad naiđeš na još nešto zanimljivo slobodno ih pokaži :D

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!