8. lis 2013.

[cro] Blogger tutorial #5 - dodavanje i uređivanje Bloggerovih gadgeta (GFC, popularni postovi, prevoditelj itd.)


Pozdrav ljudi! Došli smo i do petog tutoriala u kojem ću se osvrnuti na dodavanje gadgeta koji se nalaze u Bloggeru. O vanjskima sada neće biti govora. Kako možete dodati one dodatke (GFC pratitelje, prevoditelj, pretragu itd) koje vidite na drugim blogovima, pogledajte u nastavku :).

Na slici ispod vidite Izgled koji se nalazi u admin sučelju. Uđite u Izgled

Vidite razmještaj modula vašeg bloga.


Kliknite na Dodaj gadget kao na donjoj slici.


Dobit ćete popis gadgeta podijeljenih u tri grupe. Lijevo možete vidjeti: Osnovno, Više gadgeta i Dodajte vlastito. Većinu toga što ću dodati u ovom tutorialu će biti u osnovnoj grupi, ali najprije GFC gadget!

Da biste dodali GFC gadget, kliknite na Više gadgeta. Prvi na popisu je upravo on, tj. Sljedbenici. Klikite na plus znak desno.


Otvorit će vam se opcija uređivanja gadgeta. Možete preimenovati defaultni naslov tog gadgeta. Ako nemate inspiracije, možete to i kasnije promijeniti. Pokazat ću. Kliknite na SPREMI.


GFC gadget se pojavio na blogu i izgleda ovako:


Kako mi blog ovdje nema GFC pratitelja, izgleda ovako prazno.

Idemo sad dodati prevoditelja. Kliknite na Dodaj gadget i u grupi Osnovno nađite gadget Prevoditelj (uokvireno crveno).


Na gornjoj slici možete vidjeti kako nam izgledaju moduli kad smo dodali jedan gadget. Sljedbenici (žuti okvir).

Kad odaberete dodavanje prevoditelja otvorit će vam se uređivanje tog gadgeta. Možete upisati svoj naslov i odabrati stil. U pregledu vam pokazuje kako će izgledati. Kliknite na SPREMI kad budete gotovi :).


Isto tako dodajte i pretragu bloga.

Na donjoj slici možete vidjeti uređivač Pretrage. Odabrala sam da se pretražuje samo ovaj blog. U pregledu možete isporbati kako će raditi. Upisala sam gel za tuširanje, a ispod toga možete vidjeti rezultat :).


Kliknite na SPREMI :).

Evo kako to sve izgleda na blogu:


Arhiva bloga će vam se pojaviti čim objavite barem jedan post, a gdje će vam se pojaviti ovisi o predlošku. Na mom blogu se Arhiva pojavila u podnožju. Kako ne želim da mi bude na dnu bloga gdje neće biti vidljiva, preselit ću ju na vidljivije mjesto.


Pogledajte raspored modula.
Crveno sam označila gadgete koje smo sada dodali i označila sam ih crvenom. Zelenom sam označila poziciju Arhive, a plavo O meni - što ne treba dodavati jer to po defaultu dolazi na blog, a pozicija mu ovisi o predlošku.

Premiještanje modula: 
Ne možete sve module premiještati, ali možete premiještati module gadgeta. Kliknite na modul i držite. Povucite ga s jedne pozicije na drugu. Npr. zeleni okvir sa slike dolje u crveno označenu grupu gadgetova.Na isti način možete raditi razmještaj modula u grupama, npr. u crvenoj grupi promijeniti redoslijed gadgetova - na isti način. 

Usput, dodala sam i praćenje putem e-maila gadget (Follow by Email) :).


Vrlo korisni gadgeti su Popularni postovi i Statistički podaci. Nalaze se u osnovnoj skupini gadgetova. Preporučila bih da si to svakako dodate. 

Popularni postovi izgledaju lijepo na blogu i čitatelju daju uvid u najčitanije postove. Također, to je jedan od načina da zadržite čitateljevu pozornost još neko vrijeme nakon što je pročitao ono zašto je došao. Znate kako to ide na internetu. Zanima vas npr. recept za pitu od jabuka, a završite na kruhu ispod peke :D.


Popularne postove možete podesiti da se prikazuje ovisno o starosti postova (cijelo vrijeme bloganja, zadnjih 30 dana i posljednjih sedam dana), izgled prikazanih postova (da li da prikazuje isječak slike iz posta i isječak teksta) te koliko da postova prikazuje. Stavila sam 5 :).


Statistički podaci su, također, korisni, rekla bih. Pokazuju koliko vam je blog posjećen i to može biti dodatan poticaj da ljudi dalje istraže vaš blog. Nije sve u brojkama, ali mislim da je broj prikaza stranica koristan dodatak, pogotovo ako želite suradnje. Svakako isključite vlastite prikaze posjeta jer nije lijepo fejkati rezultate, najprije radi samih sebe i uvida u stvarnu posjećenost bloga (ovdje možete vidjeti kako isključiti vlastite posjete stranice). I nemojte se sramiti broja posjeta na vašem blogu, u odnosu na druge blogove. Svi su počeli od nule, a koliko su napredovali ovisi o angažmanu. Blog iziskuje puno truda i vremena i svatko može doći do puno posjeta :).


I mali prikaz gadgeta na blogu:


I pozicija dva gadgeta na dnu:


Popis oznaka (tagova), koje sam spominjala u jednom od prošlih tutorijala, dodajete na istom mjestu. Možete odabrati prikaz svih oznaka ili samo odabranih. Ako kliknete na odabrane oznake, dobit ćete opciju uređivanja oznaka i dodavanja samo nekih s popisa vaših oznaka. Dobra je stvar što listi oznaka možete dodati više pa napraviti grupe oznaka, npr. grupa: dekorativna kozmetika pa dodati oznake (tagove) koje su označene u postovima s dekorativnom kozmetikom ili grupa: preparativna kozmetika.


Dalje, možete odabrati redoslijed prikaza: po abecedi ili učestalosti. Preporučam prikaz abecednim redom jer je tako lakše čitateljima tražiti oznake i tako si filtrirati postove.

I na kraju, izgled popisa, tj. Prikaz. Možete odabrati da prikaz bude u obliku popisa ili oblaka. Za novi blog sam odabrala prikaz u obliku oblaka. Na donjoj slici možete vidjeti kako izgleda.


Naknadno uređivanje gadgeta:

U mreži modula na donjoj slici samo kliknite na Uredi određenog modula. Uokvireno je crveno. Uređivati gadgete možete i direktno i na blogu. Na gornjoj slici možete vidjeti u donjem desnom kutu gadgeta ikonicu alata. Kliknite na nju i ući ćete u taj gadget.


I to je to za današnji tutorijal :) U pripremi je post o predlošcima i novi tutorial o promjeni fontova i boja pojedinih dijelova bloga.

Broj komentara: 8:

 1. Da samo znaš kako sam se ja namučila, učeći u hodu dok sam radila blog! Da sam barem tada imala ove tutoriale, uštedjela bih i vremena o živaca! :s

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. :D Nadam se da će nekome ipak uštedjeti vrijeme :)

   Izbriši
 2. Hvala ti na tutorijalima zaista su korisni :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala tebi na čitanju! Drago mi je što su pomogli :))

   Izbriši
 3. Pozdrav! Ja sam nova i puno toga me zeza, naletila sam na tvoje članke i stvarno pomažu! :) Reci mi jesi li negdje pisala kako napraviti izbornik kao što ti imaš? Ovo početna stranica, beauty.... Moj blog će se isto sastojati od razno raznih tema, a pojma nemam kako da to napravim. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala! :)) Nisam još jer sam napravila (poveću) pauzu s tim tutorialima, ali napravit ću novi (za te stranice) kroz par dana pa svrati. Može? :)

   Izbriši
  2. Naravno! :) Hvala ti i samo tako nastavi! :) Vidim da kod tebe ima stvarno svašta. :) Jako je zanimljivo. :)

   Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!