4. lis 2013.

[cro] Blogger tutorial #4 - Promjena izgleda (sastavnih dijelova) bloga i podešavanje širina


Hello! 

Nastavljam s četvrtim Blogger tutorialom. Ovaj put ću pokazati gdje možete promijeniti izgled bloga, odnosno odabrati između nekoliko ponuđenih "kostura" stranice. Ne zaboravite kliknuti na slike da ih povećate i vidite detalje jer je nemoguće staviti tako velike slike da posve ne poremete stranicu.



Izgled

Vidite na gornjoj slici sastavne dijelove stranice bloga: zaglavlje, središnji prostor gdje objavljujete tekstove i stupce sa stane. Svi ti dijelovi stranice (arhiva, popularni postovi, zaglavlje, tekstualni dio...) su moduli koji se smještaju u predviđene prostore stranice, kao što imate ormar sa policama i prostorom gdje vješate kapute. Možete mijenjati poziciju držača police i tako dobiti veću ili manju policu, ili čak ubaciti novu ako imate komad daske ili ukloniti da dobijete više prostora. Upravo tako nekako vidim kostur stranice kojeg modificirate koliko program dopušta (kao i ormar). Evo kako to izgleda:


U dizajneru predložaka kliknite na Izgled. Pojavili su vam se mogući "kosturi" stranice koji pokazuju osnovni razmještaj. Podijeljeni su u dvije grupe: Izgled tijela i Izgled podnožja. To vam daje mogućnost da odaberete da uopće nemate stupce sa strane već sve dodatke (popularni postovi, arhiva bloga itd.) možete staviti na dno stranice.

Odabrala sam izgled s jednim stupcem sa desne stane i tri stupca u podnožju. Ispod odabira izgleda bloga imate prikaz modula koji su vam popunjeni na blogu. Moj blog ih je u tom času imao svega nekoliko. Module možete razmiještati, a o tome drugi put :).


Podešavanje širina

Stranica bloga je po defaultu prilično uska pa kad povećate slike da budu lako vidljive, one izlaze iz "okvira". Onda ljudi najčešće ostave male slike, a svi se slažemo da su male slike naporne :D. Dakle, proširite svoj blog!

Na donjoj slici možete vidjeti kako su slike povećane na posebno velike prilično šire od default tekstualnog prostora bloga.


U istom dizajnerskom sučelju kao i kod promjene izgleda, kliknite na Prilagodi širine, kao na donjoj slici.


Ovisno o "kosturu" tijela kojeg ste odabrali, dobit ćete opcije. Kako moj odabrani blog ima samo desnu bočnu traku (stupac), ovdje se može vidjeti samo ta traka. Ako ste odabrali trake (stupce) s obje strane, vidjet ćete i lijevu bočnu traku (stupac) za podesiti..

Imate dvije opcije: promjena širine cijelog bloga i promjena širina bočnih traka (stupaca, kako sam ih prije nazvala). Imajte u vidu da bočne trake ulaze u širinu cijelog bloga. Ako cijeli blog stavite na širinu od 1000 px, a bočnu traku na 400, dio za objavu će imati širinu 600. Ako ga povećate na 800, bočna traka će se smanjiti na 200, pa ćete onda morati cijeli blog povećati na 1200.


Na gornjoj slici možete vidjeti žutozelene okomite linije koje označavaju rubove stranice (prostor izvan je vanjska pozadina, ona se smanjuje ili povećava ovisno o veličini monitora). Ružičasta linija označava dokle seže dio za objavu, a dokle bočna traka (stupac) na mom blogu.

Eto, toliko za sada :). Ako imate pitanja, slobodno pitajte :D

Broj komentara: 6:

  1. Super su ti ovi postovi! Da si ih barem pisala ranije dok sam se na početku blogiranja mučila s uređivanjem :D Ali dobro, vjerujem da će biti još nešto što ne znam :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :D Bit će i nešto što ja ne znam pa se veselim rješavanju tih zadataka :D

      Izbriši
  2. Pozdrav.Sama sredjujem svoj blog i nista pre toga nisam znala.Pitam stalno one koji znaju vise.Mozes li mi reci kako da u zaglavlju bloga postavim kategorije kao Diy,recepti...i ostalo sto zelim.Pogledaj moj blog pa ako mozes daj mi link da saznam kako to da uredim.Drago mi je sto sam te pronasla.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav, mozete li mi reci kako da naziv bloga i dugmice postavim na sredinu zaglavlja. Upisala sam ime bloga i napravila dugmice ali mi je lijevo nikako da ih prebacim na sredinu. Hvala mnogo.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moje ime je Shira elijah, želim podijeliti radosnu vijest o svom životu sa svima i onima kojima je potrebna pomoć u braku/vezi. Patila sam šest godina, muž me napustio, a ja sam nastavila rađati drugu ženu samo zato što me njegova obitelj nije voljela, a jer mu nisam mogla roditi dijete, sedam godina sam plakala jer se muž razveo od mene. Tražio sam čaroliju da mi je oblak pomogao na netu. Sreo sam toliko mađioničara, svi su skupili novac a da mi nisu pomogli, ali 3. kolovoza 2021. vidio sam online donaciju dobrog mađioničara po imenu Dr. Alaba. Odlučila sam ga kontaktirati kada sam ga kontaktirala, rekao mi je da je moj problem riješen jer sam ga kontaktirala, ispričala sam mu sav svoj problem i obećao mi je pomoći da vratim muža. Dr alaba me uputio i pokazao što da radim tako da ja slijedim sve upute i radim ono što je tražio nakon tri dana rekao mi je da će me muž nazvati prije nego što zaspim taj dan i ispričati se. Kad mi je sve ispričao, nazvao me muž i zamolio da mu se vratim nakon šest godina razvoda. Danas dijelim ovu poruku jer želim da svijet zna i da je to dobar posao, a također sam jako sretna što sam trudna i za one od vas kojima je potrebna pomoć, problemi na poslu ili napredovanje kontaktirajte dr. Alabu danas i riješite svoj problem ovdje je email: dralaba3000@gmail.com ili whatsapp/viber s njegovim brojem telefona: +1(425) 477-2744, obećavam vam da će vaš problem biti riješen

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovdje sam da zahvalim dr. Ajayiju što je spasio moju vezu. Hodam s jednim tipom već četiri godine, on ima 39, a ja 32. Moj dečko je uvijek bio tako brižan i pun ljubavi, predstavio me svim članovima svoje obitelji i prijateljima kao svoju zaručnicu nakon što smo se zaručili prije nekoliko mjeseci. Već smo dogovorili datum vjenčanja dok se moji snovi odjednom nisu pretvorili u noćnu moru. Samo nekoliko tjedana do našeg vjenčanja moj se zaručnik promijenio, do te mjere da je rekao da više nije zainteresiran za vezu jednostavno zato što je umoran od mene, znala sam da je to rezultat njegove bivše djevojke koja ga je preklinjala da dođe sve ovo vrijeme, ali rekao je da neće pasti na njezinu zamku, ali kada je rekao da je gotovo, znao sam da je ona uzrok. Cijelu noć i dan plakala sam iz sveg srca moleći svog zaručnika da se vrati jer smo već dogovorili naše vjenčanje, ali on je odbijao sve dok nisam čula za dr. Ajayija, čarobnjaka, kontaktirala sam ga i rekao mi je što da radim, da će baciti neke čarolije i moj zaručnik će se vratiti za 3 dana nakon čarolije. Nekoliko dana kasnije nakon čarolije, kao što je obećao dr. Ajayi, moj zaručnik je bio kod mene i molio me na koljenima da mu oprostim govoreći da mu je žao i da ne zna što ga je spopalo. Sve zahvaljujući dr. Ajayiju što je spasio moju vezu, vjenčali smo se prije nekoliko dana. Ako vam je potreban bacač čarolija za bilo kakvu vrstu čarolije, kontaktirajte moćnog duhovnog čovjeka dr. Ajayija na Viberu / Whatsappu: +2347084887094 ili na e-mail:drajayi1990@gmail.com

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!