4. lis 2013.

[cro] Blogger tutorial #4 - Promjena izgleda (sastavnih dijelova) bloga i podešavanje širina


Hello! 

Nastavljam s četvrtim Blogger tutorialom. Ovaj put ću pokazati gdje možete promijeniti izgled bloga, odnosno odabrati između nekoliko ponuđenih "kostura" stranice. Ne zaboravite kliknuti na slike da ih povećate i vidite detalje jer je nemoguće staviti tako velike slike da posve ne poremete stranicu.Izgled

Vidite na gornjoj slici sastavne dijelove stranice bloga: zaglavlje, središnji prostor gdje objavljujete tekstove i stupce sa stane. Svi ti dijelovi stranice (arhiva, popularni postovi, zaglavlje, tekstualni dio...) su moduli koji se smještaju u predviđene prostore stranice, kao što imate ormar sa policama i prostorom gdje vješate kapute. Možete mijenjati poziciju držača police i tako dobiti veću ili manju policu, ili čak ubaciti novu ako imate komad daske ili ukloniti da dobijete više prostora. Upravo tako nekako vidim kostur stranice kojeg modificirate koliko program dopušta (kao i ormar). Evo kako to izgleda:


U dizajneru predložaka kliknite na Izgled. Pojavili su vam se mogući "kosturi" stranice koji pokazuju osnovni razmještaj. Podijeljeni su u dvije grupe: Izgled tijela i Izgled podnožja. To vam daje mogućnost da odaberete da uopće nemate stupce sa strane već sve dodatke (popularni postovi, arhiva bloga itd.) možete staviti na dno stranice.

Odabrala sam izgled s jednim stupcem sa desne stane i tri stupca u podnožju. Ispod odabira izgleda bloga imate prikaz modula koji su vam popunjeni na blogu. Moj blog ih je u tom času imao svega nekoliko. Module možete razmiještati, a o tome drugi put :).


Podešavanje širina

Stranica bloga je po defaultu prilično uska pa kad povećate slike da budu lako vidljive, one izlaze iz "okvira". Onda ljudi najčešće ostave male slike, a svi se slažemo da su male slike naporne :D. Dakle, proširite svoj blog!

Na donjoj slici možete vidjeti kako su slike povećane na posebno velike prilično šire od default tekstualnog prostora bloga.


U istom dizajnerskom sučelju kao i kod promjene izgleda, kliknite na Prilagodi širine, kao na donjoj slici.


Ovisno o "kosturu" tijela kojeg ste odabrali, dobit ćete opcije. Kako moj odabrani blog ima samo desnu bočnu traku (stupac), ovdje se može vidjeti samo ta traka. Ako ste odabrali trake (stupce) s obje strane, vidjet ćete i lijevu bočnu traku (stupac) za podesiti..

Imate dvije opcije: promjena širine cijelog bloga i promjena širina bočnih traka (stupaca, kako sam ih prije nazvala). Imajte u vidu da bočne trake ulaze u širinu cijelog bloga. Ako cijeli blog stavite na širinu od 1000 px, a bočnu traku na 400, dio za objavu će imati širinu 600. Ako ga povećate na 800, bočna traka će se smanjiti na 200, pa ćete onda morati cijeli blog povećati na 1200.


Na gornjoj slici možete vidjeti žutozelene okomite linije koje označavaju rubove stranice (prostor izvan je vanjska pozadina, ona se smanjuje ili povećava ovisno o veličini monitora). Ružičasta linija označava dokle seže dio za objavu, a dokle bočna traka (stupac) na mom blogu.

Eto, toliko za sada :). Ako imate pitanja, slobodno pitajte :D

4 komentara:

 1. Super su ti ovi postovi! Da si ih barem pisala ranije dok sam se na početku blogiranja mučila s uređivanjem :D Ali dobro, vjerujem da će biti još nešto što ne znam :))

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala :D Bit će i nešto što ja ne znam pa se veselim rješavanju tih zadataka :D

   Izbriši
 2. Pozdrav.Sama sredjujem svoj blog i nista pre toga nisam znala.Pitam stalno one koji znaju vise.Mozes li mi reci kako da u zaglavlju bloga postavim kategorije kao Diy,recepti...i ostalo sto zelim.Pogledaj moj blog pa ako mozes daj mi link da saznam kako to da uredim.Drago mi je sto sam te pronasla.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pozdrav, mozete li mi reci kako da naziv bloga i dugmice postavim na sredinu zaglavlja. Upisala sam ime bloga i napravila dugmice ali mi je lijevo nikako da ih prebacim na sredinu. Hvala mnogo.Pozdrav.

  OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!