29. ruj 2013.

[cro] Blogger tutorial #3: Objavljivanje članka, promjena veličina slika, oznake

Nastavljamo sa početnim uređivanjem bloga. Prošli put sam pisala o promjeni vanjske, glavne i pozadine zaglavlja, a o tome možete pročitati u ovom članku.

Najprije bi bilo poželjno da "objavite" neki članak sa slikama, kako bi bilo lakše podešavati izgled bloga. Ukucajte neki tekst, ne mora biti dugačak i stavite neku fotografiju. Članak kasnije možete obrisati. Usput vam želim pokazati i kako podesiti veličine slika na blogu prije nego se vratim na uređivanje bloga.

Za apsolutne početnike stavit ću sliku kako izgleda text editor u kojem pišete postove.
U text editor možete ući na više mjesta. Na početnoj stranici Bloggera pokraj naslova svog bloga gdje ste ga kreirali imate narančasti gumb s olovkom - jedan način. Drugi način - kliknete na početnoj stranici Bloggera na ime svog bloga i uđete u admin sučelje te tamo na vrhu pokraj ikone Bloggera (B u narančastom kvadratiću), stisnete ikonu s olovkom. Treći način - u admin sučelju (na glavnoj stranici) uočite narančasti gumb na kojem piše Novi post.


Znači, imate neke osnovne opcije kao u svakom text editoru. Umetnite sliku klikom na ikonu sličice desno od Veza u liniji alatki text editora. Otvorit će vam se novi prozor i tamo kliknite na Prijenos datoteka, odaberite sliku s računala i uploadajte. Zatim kad se ikona te vaše slike pojavi u prozoru, stisnite Dodaj odabrano. Slika će se pojaviti u tekstu.



Veličine slika i promjena veličine

Po defaultu text editor će sliku podesiti na srednju veličinu koja će se na blogu ovako pokazati:


Gornja slika na prikazu članka na mom blogu je ta default srednja veličina, dok je donja podešena na posebno veliku.

Često na blogovima viđam premale slike, na koje se doduše može kliknuti te ih tako povećati, što daje posao koji mi se katkad ne da raditi :D. Više volim vidjeti velike slike na kojima sve vidim i nemam potrebe klikati i ulaziti u preglednik, pa izlaziti i tako dalje.
Promijeniti veličinu slike možete vrlo jednostavno, a ljudima će biti lakše vidjeti što pokazujete, a i ljepše izgledaju nego one malene, barem meni :).

Promjena veličine slike:
U text editoru kliknite na svoju sliku koju ste umetnuli u tekst.


Pojavit će vam se ova plava traka s mogućnostima na toj slici na koju ste kliknuli. Tu možete odabrati veličinu slike. Ja svoje slike stavljam na posebno velike. No, da bi vam one dobro izgledale na blogu, tj. bile unutar okvira tekstualnog prostora na blogu, morat ćete prilagoditi veličine bloga (o tome u nekom od idućih tekstova). Ostale veličine slika koristim ako nije potrebno vidjeti neki detalj, a usput u tom članku imam puno slika pa onda stavim manju sliku i ubacim usred teksta tako da tekst ide oko nje. To lako napravite tako da kliknete na sliku i držite te povučete na tekst.

Još o veličinama slika

Na donjoj slici možete vidjeti kako izgledaju sve moguće veličine slika (ova torta :D):


Vidite na gornjoj slici raspon veličina: mala, srednja, velika i na dnu komad posebno velike.


Oznake

Oznake (tagovi) će čitateljima pomoći da lako pogledaju koji su pojmovi spominjani te odabirom određene oznake dobiti članke u kojima se oni nalaze. 


U text editoru desno (crveni okvir), kliknite na Oznake, upišite oznake za taj tekst. Kasnije kad budete objavljivali prethodne će ostati spremljene pa ćete ih moći odabrati s popisa ako vam ponovo trebaju. Kliknite na Završeno.

Ne zaboravite da svaki članak možete pogledati kako će izgledati na blogu prije nego ga objavite. Kliknite na Pregled (zeleni okvir na gornjoj slici).

Broj komentara: 8:

  1. Uh ni ja ne volim male slike! To me najpre odbije od citanaj necijeg bloga. Ma moze on da ima i najbolje napisane recenzije i tutorijale, ali ga necu citati...
    Svidjaju mi se ovi tvoji tutorijali :) Odlicni su!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja samo pohranjujem ove tvoje postove i nadam se da ću zaista uhvatiti vremena uskoro i urediti svoj blog. Mislila sam ovaj vikend, ali jedva sam imala vremena za večerašnji post sastavit. Ali morat ću sredit stranicu što prije! :)
    Baš ti hvala na ovim savjetima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu :) Bude ih još :) Ako ti što treba, pitaj :)

      Izbriši
  3. Nitko ne voli male slike, to mi stvarno nema smisla! Ne da se ni meni klikati na svaku posebno, pih :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto ljudi vidite, nitko ne voli male slike pa ih zato povećajte! :D

      Izbriši
  4. Upravo pravim blog pomocu tebe:D Mnogo ti hvala na ovako lepom i detaljnom opisu *:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeeej! Super, baš mi je drago! :D Izgubila sam se u tome što je potrebno pisati a što ne, pa ako imaš neki upit, slobodno pitaj pa ću sastaviti neki tutorial :)

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!