12. ruj 2013.

[cro] Blogger tutorial #1 - Vezani sadržaji ispod tekstova


Pozdrav svima!

Već dugo razmišljam o kratkim tutorialima u kojima mogu pokazati kako srediti blog na Blogger platformi i dodati neke zanimljive widgete. I sama ga sređujem u hodu i dugo me čeka generalka, koja nikako da dođe na red. Nisam nikakav maher, a učila sam sve postepeno (vjerojatno na teži način). Vjerujem da će mnogima jednostavni tips postovi olakšati posao u startu :).

Za prvi post ovog tipa odlučila sam se za nešto što mislim da je jako popularno, a to su vezani sadržaji koji se mogu vidjeti ispod objavljenog teksta.
Pregledavajući blogove, zaista jako često "zapnem" upravo za te random postove koji mi iskaču bilo ispod teksta kojeg sam čitala, bilo sa strane. Stoga, ako želite i na svom blogu ovu korisnu stvarčicu pogledajte nastavak ovog vrlo jednostavnog tutoriala :). Važno je spomenuti da se ovaj widget može staviti i na Blogger i na Wordpress i još neke.


1. Morate otići na stranicu LinkWithin - Related Posts with Thumbnails (kliknite na link) na kojoj se nalazi widget.

U obrazac upišite:
  • svoj e-mail
  • pod Blog Link linkajte svoj blog (kopirajte adresu svog bloga i unesite u to polje)
  • pod Platform odaberite platformu na kojoj je vaš blog (ako je na bloggeru, odaberite blogger itd)
  • pod Width odaberite koliko želite vezanih članaka da se pojavljuje ispod teksta, 3, 4 ili 5
  • ne zaboravite označiti kućicu ispod Width ukoliko vam blog ima crnu pozadinu sa svijetlim slovima
  • klik na Get Widget!

2. Nakon što ste stisnuli Get Widget! otvara vam se nova stranica s uputama kako da ga instalirate. No, ja ću to proći ovdje stavljajući ga ponovo na svoj blog.

Ovo se tiče instalacije na Blogger! Dakle, nakon što ste kliknuli na Get Widget! i ukoliko ste odabrali kao platformu Blogger, otvorit će vam se stranica s uputama za instalaciju na Bloggeru.


Kliknite na Install Widget na toj stranici.

3. Otvorit će vam se nova stranica:

Automatski će vam se pojaviti ime vašeg bloga i naslov widgeta u predviđenim poljima. Ako imate više blogova, morat ćete kod idućih pripaziti da su oni označeni pod Odaberite blog. Ako nisu, nađite ga na popisu klikom na strelicu pokraj naziva vašeg bloga.

Kliknite na Dodaj miniaplikaciju.

4. Otvorit će vam se sučelje u Bloggeru u kojem sređujete razmještaj pojedinih segmenata stranice.


LinkWithin će biti automatski postavljen na prvu poziciju. Ako spremite ovakav razmještaj, on će se svejedno pojaviti ispod teksta. No, možete taj modul prebaciti u grupu ispod teksta čisto preglednosti radi kad se budete koristili ovim sučeljem.


I to je to! Ako budete imali kakvih pitanja, slobodno pitajte :)

21 komentar:

  1. Ovo je i više nego korisno. Čak bih i ja znala instalirati sa ovim uputama :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično, ovo dolazi ko naručeno, jedva čekam sljedeće postove s ovom tematikom.. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo ja sam upravo namestila zahvaljujući tebi :) Piši više ovakvih postova :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Da, ti "related posts" ispod postova i mene znaju odvući, def su korisni a i lijepo ih je za vidjeti.. Super post, čak i ja imam ovakav baš s ovom temom :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, sjećam se da si objavila :D. Tamo negdje na zimu je l'?
      Baš nekako daju tač blogu :D

      Izbriši
  5. ZAKON, ZAKON, ZAKON, VRH!!! Ovo mi je tribalo! Skupljam sve savjete o izgledu bloga jer sama ne znam apsolutno ništa, a koga god pitam za savjet, svima je uglavnom blog uredio "susjed koji više ne živi tu i izgubio mu se svaki trag". Ma šalim se, ali kužiš šta želim reć! ;) Evo sad ću ovaj tvoj post zajedno s onim Melitinim o izgledu bloga čuvat i nadam se da ću uskoro stvarno uzet sebi jedan dan vrimena da konačno sredim svoj mali blogić.
    Hvala ti dobra ženo na ovome! Čekam iduće savjete!!! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu :D Drago mi je što će ti olakšati. Svjesna sam da nemaju svi 'žicu' niti previše interesa ili vremena za kopanje rješenja. Isprva se čini da je jako teško i da se ne može pa se i odustane. Sve mi je poznato :D. Zato mislim da je ok podijeliti sa drugima, tim više što možda ovakve stvari nisu baš učestale na blogovima.
      Meni je možda jasno da kad nešto hoću saznati odem na google i upišem problem ili pak na yt, ali nekome je to možda preapstraktno i ne zna odakle bi počeo i kako bi to nazvao. Ono što se nama podrazumijeva nekome drugome može biti konfuzija.

      Izbriši
  6. Uh, ja sam antitalenat za sve to. Svakako će mi informacije biti jako korisne!!!

    Tnx :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Odusevila si me ovim postom...Hvala ti do neba :)Zahvaljujuci tebi, dodala sam na blog. Sve je detaljno i odlicno objasnjeno :)
    Zelim jos ovakvih postova :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala i bas mi je drago sto ti je bilo korisno :))

      Izbriši
  8. istina, uvijek privuku pogled... dobar i poučan tutorijal :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Wow divno! E bas cu da probam ovo da ubacim. Uvek mi se to svidjalo. A tako je prosto i lepo si sve objasnila. Odlicno :)))) Malo sam sad listala, bas mi se svidja tvoj blog i kakve teme imaju postovi. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! :D
      I drago mi je što ti je koristio ovaj tutorial :D

      Izbriši
  10. Super, sve pohvale za blog, ali kad bi još slikovito mogli ibjasnit i kako napravit izbornik, odnosno meni na blogu bilo bi super :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Svaka čast na trudu, odlično je sve objašnjeno i zbilja si nam od velike pomoći :) Već sam neke savjete primijenila i na svom blogu i sve super funkcionira. Jedino mi nije jasno zašto Linkwithin uvijek nudi jedne te iste postove, znači, stalno nudi postove koje sam prve pisala, jedno 5-6 njih, a ostale uopće ne prikazuje Dal možda znaš u čemu je kvaka?

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!