12. lip 2013.

[cro] Zebra sponge cake - zebrasti spužvasti kolač


Pozdrav, dragi moji "pratitelji" javni i anonimni!

Mjesecima nisam objavila nikakav desert niti išta vezano uz hranu - što je tragično jer sam ovaj blog započela kao 30:30:30:10 (kozmetika-kolači-hobi-ostalo), a na kraju najviše pišem o kozmetici i ostalome. No, da se opravdam, nisam nešto previše niti pekla ovo proljeće. Ne znam zašto, zapravo. No, imam jedan jako ukusan kolačić za vas :).


Osnovu ovog kolača, tj. recept za spužvasti recept sam našla na stranici Joy of Baking (što je jedna od mojih najdražih stranica vezanih uz slastice jer su recepti dobri, provjereni, a mnogo njih ima i video demonstraciju), a radi se o ovom receptu: American Sponge Cake (video recept).
To je ujedno i prvi put da sam radila ovakav (pravi) spužvasti bez grama masnoće i oduševljena sam!

Kako sam već dugo željela probati napraviti "zebru" od svije ili više smjesa različitih boja (nakon što sam gledala izradu prirodnih handmade sapuna, a sapune ne mogu raditi, barem ne još :D), palo mi je na pamet zašto ne napraviti tijesto u dvije boje i napraviti spužvastu zebru. Pravo štreberski, sastojke sam razdijelila u dva dijela i svaki dio mutila zasebno, znači, četiri puta (dva puta žutanjke i dva puta snijeg) - no, to se naravno može i jednostavnije (jednom žutanjke i jednom snijeg) pa podijeliti na pola. Eto, katkad sporo kopčam :).

Recept na engleskom se nalazi u linku, a ja ću ga napisati ovdje na hrvatskom u slobodnom prijevodu :)

Sastojci:

6 velikih jaja, razdvojenih
100 g prosijanog glatkog brašna
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
200 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije (onaj smeđi)*
2 žlice vode
svježa korica naranče ili limuna**
3/4 žličice cream of tartar***

*stavila sam samo u žutu polovicu
**nisam stavila naranču ili limun
***zamijenila sam s 3/4 žličice octa u svaku polovicu snijega
kakao - od jedne polovice brašna sam oduzela 20-tak g i dodala oko 16 g kakaa

Žutanjke izmiksati s 135 g šećera dok ne postanu svijetli, glatki i pjenasti. Zatim umiješati vaniliju, vodu i koricu limuna ili naranče. 
Kratko promiješati bjelanjke pa im dodati cream of tartar pa miksati dok ne postane poput gušće pjene pa onda postepeno dodavati ostatak šećera (65 g) i miksati dok ne dobijete sjajan i čvrst snijeg. 
Zatim, žutanjcima dodajte mješavinu brašna, praška za pecivo i soli, postepeno dodavajući i nježno miješajući da smjesa žutanjaka ostane čim više pjenasta. Na kraju na isti način smjesi žutanjaka dodajte i snijeg od bjelanjaka. 
Pecite u nenamašćenom kalupu promjera 25 cm (koji ima odvojiv donji dio) u pećnici ugrijanoj na 180°C 28-35 minuta. Prije pečenja malo protresite i udarite kalupom o radnu plohu da se smjesa ujednači i nestanu eventulani mjehuri zraka. Svojeg sam pekla u emajliranom loncu tankog dna kojeg sam namastila i pobrašnila jer sam se bojala da kolač neću moći izvaditi.
Pečenog odmah okrenite naopako (postavite na nešto tako da kolač bude odignut od plohe. To će ga spriječiti da "sjedne" (kod mene možete vidjeti da je "sjeo" - to mi se dogodilo u toku pečenja jer sam ga prerano otvorila (izgledao mi je taman kroz staklo i počeo jako mirisati)). Ostavite ga tako sat vremena pa ga uklonite iz kalupa. Stavite ga na pladanj ili namašćenu rešetku za kolače.

Kako dobiti zebru?
Na dno pleha izlijte malo žute smjese, pa na nju malo tamne smjese, zatim opet žutu, pa opet tamnu i tako dok ne potrošite. Nemojte zaglađivati smjesu (osim prvog donjeg sloja) ako ostane nejednaka nego samo lagano protresite.

Krema:
Krema je zapravo ganache kojeg nisam radila po mjerama. Imala sam oko 120 g tamne čokolade i 400 ml vrhnja za šlag. Zagrijala sam oko 170 ml vrhnja i u njemu otopila sjeckanu čokoladu. Smjesu sam ohladila i onda ju umiješala u šlag od preostalog vrhnja (230 ml). Kremom sam premazala ohlađeni kolač.

Jagode sam dodala pri serviranju.


Ovaj kolač će se ponovo naći u mojoj pećnici jer mi se zaista svidio. Jako je sočan i mekan. Jedina zamjerka jest što je malčice presladak za moj ukus pa ću mu pokušati smanjiti šećer, koliko mogu da ne utječe na njegovu "spužvastost".
Kako se vama čini? :)

Lijep pozdrav :)

Broj komentara: 15:

  1. OMG kako to izgleda ukusno!!!!! :D maknula bi jedino jagode :D

    OdgovoriIzbriši
  2. čini se za prste polizati :D kako bi reko Joey iz Prijatelja: what's not to like? biskivit- good, čokolada - goood, jagode - goooooood :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ma savršena čokoladno jagodasta kombinacija! Već sam vidjela negdje tu zebru u kolačima i baš bih to mogla probati. Tek sam otkrila tvoj blog (i čini mi se da imaš još jedan nail art blog?) i jako mi se sviđaju teme o kojima pišeš tako da te obavezno pratim! I primijetila sam da imaš divne nokte, kad bih bar ja svoje znala tako lijepo oblikovati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bit će sam i ja vidjela prije pa mi je ostalo u podsvjesti. Čini mi se poznato od nekud :))
      Hvala ti :D Da, imam jedan novi blog kojeg sam posvetila samo lakovima i manikurama. Za sada postam postove od tamo i ovdje, ali plan je ubuduće tamo stavljati manikure i swatcheve, a ovdje samo swatcheve (ok, možda i poneku manikuru :D).
      Tvoj blog sam pratila, prepoznala sam ga odmah, u početku mog bloganja, ali nemam pojma što se dogodilo i zašto mi nije na 'reading listi', hmm. Moguće da mi je bio spremljen u bookmarkse (koje sam izgubila) jer sam tad kao pravi noob spremala blogove na to mjesto :D. Uglavnom, sad ću napraviti kako treba.
      Puno ti hvala za komplimente i glede bloga, tj. tema, i noktiju. Moram se potužiti da ću nokte moorati podšišati jer mi jedan pije krv na slamku svojim od ovog proljeća čudnim rastom. Onda gledam po blogovima dugačke i posve ravne nokte i cmoljim :D. Što se oblikovanja tiče, ništa im posebno ne radim. Ostavim im prirodan oblik i to samo malo ujednačim.

      Izbriši
  4. savršeno, sigurno je jako ukusno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :D Meni je baš dobar, toliko da sam ga neki dan opet napravila (bez kreme) :)

      Izbriši
  5. jako lijepo izgleda, idem još malo njuškati po receptima :-))))

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!