12. tra 2013.

[cro] RBP# 13 - Zmije...

In Croatian only!

Hello hello!

Jedan vrlo kratko i neplanirani upis od mene, a samo sam vas, zapravo, željela podsjetiti na nešto - zmije :D.

Iako nam je proljeće jedva stiglo i tek je toliko zatoplilo da se može proljećem nazvati, bome smo imali dugu zimu, a s toplinom i suncem izmigoljila sam i ja nakon dugog zimskog sna i otišla do obližnjeg kamenjara (blizu pruge iznad grada Bakra, čisto da znate) - doslovno prvi put sam išla u dužu šetnju od početka zime. I srela sam, da srela na zaista blizu, poskoka.

Zaista sam malo zmija vidjela tokom života, uglavnom sljepiće ili neke sirote pregažene ili napol pojedene zmijice, dok nisam prošlo proljeće cca na istom mjestu kao i danas, susrela poskoka. Upozoravali su me da pazim, ali 'što ne vidim toga nema'. No, tad je bio naveliko 5. mjesec i bilo je dosta toplo, trava visoka i hrpa grmlja koje je brzinski izraslo i napravilo pravi mali gustiš.

Da mi je netko rekao da ću opet sresti poskoka, tim više praktički prvi dan pravog proljeća, rekla bih mu da zabrijava, ali sreli smo se. I to sam ga isto tako mogla pregaziti da se nisam zaustavila. Osjetio je vibracije pa je počeo bježati, a onda sam ga čula i vidjela.

Zanimljivo je da je prošlogodišnji bio svijetlo sive boje, a ovaj je bio smeđi kao suha trava. Prošlogodišnji veliki, ovaj kao pola moje ruke. Bebač zmija. Bojim se da ih na mom omiljenom kamenjaru ima još te si stavljam ban na kamenjar jer mi se zaista ne da riskirati s tom ma koliko plahom zmijom.

Ako slučajno, ali sumnjam, ne znate, poskok je otrovnica, i to mislim čak i najotrovnija zmija naših krajeva. Ugriz se uspješno liječi protuotrovom primljenim u razumnom vremenu (ne znam koliko točno), ali ostavlja prilične tragove i sprema u bolnicu na neko vrijeme, što možete vidjeti ako samo ukucate zmija poskok u google.

Ovako je izgledao 'moj' današnji primjerak, veličine oko 30 cm :)


O zmijama ne znam puno, osim onoga što sam se informirala kao netko tko u proljeće voli skakati po kamenjarima. Iako mi dugo nije trebalo to 'znanje', ipak je dobro došlo na kraju.

Ovako si ja to objašnjavam: 
- ako zmija ima trokutastu glavu izraženih čeljusti, bježi
- ako zmija ima zdepasto tijelo, deblje i kraće s tankim kratkim repom (znači nije tanka, dugačka i elegantna kao konop), bježi
- ako ima izražene cik-cak ili romb šare, bježi
- ako je toliko blizu da joj se vidi i rog na vrhu nosa, bježi što brže
- ako joj je rep crven.... znate što ću napisati :D. (što se crvenog repa tiče, koliko shvaćam nije uvjet da rep bude crven; ne znam da li to ovisi o boji kože... no to će znati netko upućeniji vjerojatno, a meni to zapravo ni nije bitno)



I jedna vrlo korisna stranica na kojoj možete saznati više o njima: http://www.bvo.zadweb.biz.hr/pages/gmazovi/zmije/gmazovi%20-%20poskok.htm

Uglavnom, prilično ružna zmijurina, ako smijem primijetiti :D. Više sam tip onih malih tankih što se znaju, rijetko ipak, vidjeti oko kuće :D

Prošle godine sam bila hrabra pa sam ga snimila, iako s par metara jer ipak nisam toliko hrabra. Jako loša kvaliteta videa, ali imam dokaz :D. Ovoga danas sam gledala kako odlazi prema stijeni zaustavljenog daha, a kad sam se sjetila uzeti mobitel, već se sklonio. Da bih ga išla tražiti i snimati, morala bih se oglušiti na ona svoja pravila koja sam iznad napisala, a to ne želimo. Radije ću biti kukavica.

I još jedan info (ako niste čuli), poskok je zaštićena vrsta i ne smije se ubiti, a kazne su jako visoke.

I toje to od mene! Kad krenem ne mogu stati. Prva polovica hladnog travnja je, sve je žuto oko nas, ništa ne raste, a zmije su izmigoljile prije mene.

Lijep pozdrav!!

Broj komentara: 8:

  1. nemogu ih smislit! bilo je dosta dokumentarca o njima i njihovim otrovima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni nisu ni predrage ni mrske. Zanimljive su svakako, ali eto, strah me ovakvih opasnosti. Gusteri su mi puno drazi :D i zabe od tih cekavih hladnih zivina.

      Izbriši
  2. pred par godina je bilo riječi o tome kako u bolnicama nema seruma jer su ugrizi toliko rijetki a serumi preskupi pa ih se ne isplati držati, ne znam kakva je sad situacija, ali najbolje je udaljit se od njega :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam zaista, ali znam da su plahi i da radije bjeze. Ne bojim se ja njih samo zato sto su otrovni jer se ne planiram druziti s njima, nego me strasi upravo to sto ne znas hoces li stati na njega, a tad sigurno nije pretjerano sramezljiv. Po kakvom kamenju, travi i u koje stijene i grmlje sam gacala na tom brdascu i gurala glavu svugdje da sad gledam na to da se cudim da vec nisam stala na nesto. Kad tamo nije zabavno zimi, a ljeti je zakrceno od vegetacije. Najljepse je upravo sad pa jos mjesec dana :D

      Izbriši
  3. Možda bi bilo pametno da kad ideš u šetnje poneseš malo dulji štap pa možeš malo lupati po tlu i šuškati da ih upozoriš na vrijeme :).
    Ja kad bi vidjela zmiju teško da bi gledala kakvog joj je oblika glava i kakve šare ima,prije bi bilo aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa zmijaaaaaaaaaa i trk :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha :D. A znala sam ga nositi. Sad se zbilja nisam nadala da ću išta vidjeti :D

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!