4. ožu 2013.

Želim se cijepiti protiv luđaka #1


Najprije da vas upozorim, ovo će biti post nabijen frustracijama i hejtanjem, pa se nemojte upuštati u to, ako vam se ne čitaju takve teme.

Mislila sam da neću pisati o tome, ali jednostavno moram jer mi se na svaku pomisao grči želudac. Prvo da kažem da pod luđacima u naslovu ne mislim na one ljude kojima priroda nije dala mentalnu ravnopravnost s nama ostalima koji kao nismo luđaci. Osim toga, njih ni ne zovem tim imenom.

No, prijeđimo na ono bitno. Već danima se bruji o masovnim trovanjima kućnih ljubimaca. Interesantno je da se to ne dešava u jednom gradu, nego u nekoliko gradova po Hrvatskoj, uključujući i moj. Možda bih trebala napomenuti ili podsjetiti na takvu situaciju i u jesen 2011. Rijeka (i okolica), Zagreb, Pula... Sve u isto vrijeme (iako se ne sjećam da se o tome pričalo u medijima).

Brinula sam se za neke "ulične" mačke - jedna kuća ima mačku, mačka se razmnoži, pa se one razmnože i tako dalje. A ta kuća se naravno prestane brinuti i o prvoj, pa onda imate sve neke bolesne i jadne mačke koje vam dolaze tražiti hranu kod onih koje imate oko kuće i smatrate svojim vrtnim mačkama. I tako sam, mic po mic, skupila pravo malo društvo koje je svaku večer dolazilo. Da ne duljim previše, 2011. sam se usavršila u iskopavanju dovoljno velikih jama krampom i lopatom u našoj kamenitoj zemlji.
Ne mogu vam opisati koliko mi tlak skoči kad samo pomislim na kraj 2011... i koliko mi je tlak skakao kad bi mi palo na pamet: što ako se to ponovo dogodi - i koliko mi sad tlak skače kad se to PONOVO događa! Iako ne meni oko kuće, dovoljno je. Tko god je to radio tu kod mene, bravo! Riješio si problem mačaka koje ti šeću preko dvorišta pa više ne moraš gledati krmeljave prljave mačke. Moj naklon.

Ne znam koji vrag je to, neki tajni pokret? Udruženje trovača kućnih ljubimaca Hrvatska? Imaju li članarine, članske iskaznice i dobivaju li povoljan otrov po tvorničkim cijenama? 

Još više od takvog bisernog plana ostavljanja otrova posvuda, mi pak ne ide u glavu ideja bacanja otrova ljudima u dvorišta!

Uglavnom, želim biti cijepljena protiv takvih luđaka. Ne želim ih blizu sebe. Ne želim imati posla s njima. Ne vjerujem im. Taj bi trovao i susjede koji mu smetaju da ne mora ići u zatvor radi toga. V, ako ovo čitaš, reći ćeš da idem u krajnost, ali ja to vidim kao zaista tanku granicu.

Iskreno želim ovako nešto posred čela svakome od njih. Trovač u susjedstvu. Oprez.

iz filma Män som hatar kvinnor


A umjesto otrova neka si nabave savjest...

Broj komentara: 12:

  1. Uhh..prvom prilimom kad nahvatam nekog od tih genijalaca ne znam sta cu da mu uradim..kreteni umobolni..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pročitala sam kod tebe u sklopu onog šopinga da su ti umalo otrovali psa :(. Strašno...
      Ne mogu vjerovati da je to postala epidemija. Zbilja kao da se dogovaraju. Danas sam čula da su otrovi postavljeni i u školskom dvorištu. Prosvjeduju ljudi, ali nažalost, dok se čovjek ne otruje, otrovi će se moći kupovati lako ko kruh i mlijeko

      Izbriši
  2. Doznala sam od osobe koju ti u ovom slučaju nazivaš luđakom o čemu se zapravo radi. To su otrovi za štakore po kanalizacijama koji su štetni za kućne ljubimce samo u velikim količinama. Za ljude bi ta količina trebala biti oko 6 kg pojedenog otrova da bi bilo opasno, za pse, nešto manje, ali opet ako i taj pas pojede tu jednu rozu kuglicu, ne može mu naškoditi.
    A razlog zbog kojeg su ti otrovi postavljeni na "vidljivija" mjesta nego inače je taj što su ih počeli kontrolirati nadređeni u obavjanju posla. Znam da zvuči kao da ih branim, ne branim ih, po meni su bar trebali neku službenu obavijest dati tako da vlasnici ljubimaca više pripaze na iste. S druge strane, vlasnik je taj koji treba paziti na svog ljubimca.

    OdgovoriIzbriši
  3. @mala šapa, slucajno sam tvoju poruku poslala u nezeljenu postu, a kako tipkam na mobu sad ne mogu vratiti pa cu probati kad sjednem za komp.
    uglavnom, trovanje kod mene je bilo s otrovom s vremenskim odstojanjem. simptomi su se vidjeli kad bi vec bilo kasno. umirale su u agoniji krvareci iz svih otvora s organima u kaši. nisam zeljela pisati to, ali neka.. i to nije bilo samo u mojoj ulici. kod mog veta je bilo vise slucajeva istog rezultata. macka ne jede bilo sto... pas je podlozniji da pojede bilo sta s ceste. tim gore sto sam ja na selu i u zivotu nisam vidjela stakora osim albino u pet shopu.

    OdgovoriIzbriši
  4. np, za poruku :-) Što se tiče otrova to je već druga priča. Mislila sam da pričaš o onim ružičastim okruglim otrovima o kojim zadnjih dana bruji cijela Hrvatska. Te otrove postavljaju djelatnici DDD-a po šahtama. Samo kažem, do sada su se stavljali na nama nevidljivim mjestima i nedostupni ljubimcima, a u zadnje vrijeme po nalogu nadređenih na vidljivija mjesta kako bi se moglo provjeriti da su zaista odradili posao. To ti se zove "raditi u Hrvatskoj". Najbolje bi bilo kad bi svi ti silni kvazi šefovi malo dignuli guzicu i sami nešto napravili, kad već znaju najbolje, a ne samo prstom pokazivat šta treba napravit i onda još prigovarat. E pa mene bi zbog ovog trebalo cijepit :-)
    E sad meni je ovaj dečko rekao kako se točno taj otrov koji oni stavljaju zove, al možeš me upucat ako ti ja to sad znam ponovit.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije mi jasno zašto nitko u medijima nije rekao da su to postavili ti sanitarci ili što su već :/. Mislim, sami radnici nisu ništa krivi ako je nalog od gore. Nisam mislila tu na njih, već na privatne osobe koje se vole igrati. Mislim da smo svi čuli barem za jedan primjer kad je netko nekome ostavio otrov u dvorištu s namjerom da ga životinja te osobe pojede. To je luđak. Svodi se na to da se ne može ni psa pustiti u ograđenom dvorištu jer neki kripl frkne otrovano meso u dvorište. Nema kraja :)

      Izbriši
  5. Užas :(. Što je tim bolesnicima. Što su im jadne životinje krive. Definitivno se radi o bolesnicima kojima sve smeta i samo smišljaju kako će nekome napakostiti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Azzie, dotakla si mi sjećanje iz davnih dana, koje sam pokušala zaboraviti. Moju prvu macu, a imala sam tada 5-6 godina, otrovali su takvi sociopati, a ja sam slušala i gledala kako umire u bolovima.
    Ti imaš potpuno pravo, takvi su ljudi hladni i okrutni, nemaju osjećaja empatije, sućuti, krivnje i kajanja, samo okrutnost i proračunatost. Njih se treba bojati.

    Mene zanima, može li nas naše društvo i naše zakonodavstvo uopće zaštiti od takvih. Ako se i pronađu osobe koje to rade, kako će ih i da li će ih kazniti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što sam ti probudila sjećanje :(. I meni je mačak otrovan pola godine prije te serije trovanja. Stradavale su mi mačke pod kotačima i rekoh si da ovi kućni više neće van, ali uvijek se nađe neki vani koji ti se uvuče pod kožu. Moj vanjski divljak koji se bojao svega, ali samnom se mazio. Čak je i gnjavio da ga mazim. Nije ga bilo par dana, a kad se vratio izgledao je očajno i jedva disao. Odjurili na vet. hitnu i imala sam pet minuta da se oprostim od njega i dam ga uspavati. Kontroliram emocije inače, ali sam tad tulila po njemu kao kišna godina. Plačem kad god se sjetim. Nakon njega mi je bilo dosta i rekoh si da neću više prikućavati mačke po vani, ali to nije dugo trajalo. Ne znam čime je bio Mimi otrovan. Pretpostavljala sam da je samo pojeo otrov kojeg je netko ostavio za miševe. Ali ono pol godine nakon je bilo zaista zlo jer zbilja mislim da je način da slučajno pojedu mamac za miša nekoliko mačaka praktički u razmaku od par dana svaki.. nemoguće. I to je bio zaista zao otrov. Jedino što je davao već kad je bilo kasno je kad bi nagrizao pluća pa bi mačka počela hroptati - kod veta su mislili da hara virus. Toliko je bilo očito.

      Što se kazni tiče.. rekli su na televiziji nekih 15 000 kn kazne ili nešto zatvora. Sudeći po tome kolike su kazne kod nas, mislim da je gora kazna ovih 15 000 kn.

      Izbriši
  7. meni je muka iti razmišljati o ovoj temi... ja sam jedna od onih 'luda' koja zaustavi promet ako vidi da mačić pokušava preć preko ceste... ne znam šta bih da se mom nešto ovakvo desi... ali jednog mačka su mi upucali, neka pijana tikva je pucnjavom slavila božić i meni ga baš uljepšala :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je muka jer se samo izbediram ili naživciram, ali nekad se ne možeš obraniti. Ne mogu vjerovati što ti se dogodilo... a o tome kako bilo tko može imati oružje ne želim ni misliti o.O Za poludit. Ovdje kod mene u selu znam za jednog (ne znam točno koja kuća nego otprilike) koji puca iz zračnice i gađa pse i mačke, ali ne možeš mu ništa. Još gora stvar je npr. luda baba u jednom mjestu pokraj Opatije koja je pucala i na djecu (pa je prestala kad je dobila prijetnju).

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!