1. tra 2013.

Uskrs 2013 ili kako su stvari išle nizbrdo


Pozdrav ljudi!

Najprije želim sretan Uskrs svima koji ga slave. Kod nas je to prilika da se vidimo s obitelji. Nismo vjernici pa ga ne slavimo na taj način.

Nego... Želim s vama podijeliti doživljaje :D.

Zadužena sam za deserte na ručkovima koji su kod nas, pa ću početi s tim jer sam to radila jučer. Dakle, iako sam mislila raditi neki kolač, odlučila sam ipak raditi tortu i to sam malo zakomplicirala. Sebi - jer sam se upustila u nešto što inače ne radim. Htjela sam napokon napraviti nešto kao japanski vjetar, a dobila sam
tortu koju sam nazvala Fijasko na jezeru.


Dakle. Jedna beze kora mi se zalijepila za pek papir i raspala. Druga je bila bolje osušena i nju sam iskoristila, ali se s vremenom počela topiti.


U jedan ujutro sam se uhvatila pečenja tijesta koje će zamijeniti drugu koru, a kako nisam vagala lješnjake (da, nisam :D ), ispalo je kao glina. "Razvodnila" sam to s mlijekom te dobila tijesto s tamnim flekama gline koja se nije razvodnila. A krema... Krema mi je zagorila :D. Cijelu litru i nešto kreme sam žlicu po žlicu pregledavala i micala smeđe zgorutke (ok, nije izgorila tako da smrdi), miksala je da bude glatka, da bih ju onda ukenjala maslacem.
Kad sam ustala imala sam što vidjeti :D. Šlag mi je jedini ispao baš kako treba.


Pomicanje vremena mi je otelo sat vremena pa sam legla u krevet u sedam ujutro. Kad sam kasnije obišla tortu bila je opasana lokvom vode. Došla sam u kuhinju i kažem mami da je bio fijasko s tortom, a ona će mi: "i s ručkom" (koji je na kraju ispao dobar ali je kasnio dobrih sat vremena :D).

Ručak

Prije samog dolaska gostiju nafilala sam tortu šlagom i otišla se obući. Imala sam napadaj kihanja i smijanja istovremeno novom imenu torte: Fijasko na jezeru. Pomalo omamljena sjela sam za stol.

Kad je tata u prvoj minuti čistog stolnjaka prolio višnjevaču to je bilo to. Prasnula sam i plakala od smijeha. Nakon lančanog hihota posluživala se juha.

Tada je šogorica prolila pol tanjura juhe po stolu. Tu je bio kaos. Kad sam vidjela rezance po stolu mislila sam da ću krepat. I tako, uspjeli smo pojesti glavno jelo u miru...

...dok tata nije otvorio mineralnu popraćenu sa ŠŠŠŠŠŠŠ i erupcijom unaokolo. Tu se više nisam imala s čim smijati. Nakon toga je i čaša s vinom završila u horizontali. Zaista sam mislila da ću se spotaknuti kad budem nosila Fijasko na jezeru, ali nesreća mi je tu okrenula leđa. Torta je na kraju pohvaljena (hvala gostima), iako nam je beze kora nestajala pred očima :-Đ. Bijeli stolnjak nam je nakon raspadnutih komada bezea i kave i onih nezgoda prije izgledao kao da smo na ručku imali tucet Vikinga.

Torta je, inače, dobra. Nije me oborila s nogu, ubila me u pojam :D, ali mislim da je cool kad se napravi kako treba. No, neću više nikad :D.
Ako koga zanima recept, evo ga ovdje.


Eto, kod mene je tamno čokoladno tijesto na čokoladnoj kremi i izdeformirala se radi otapanja ovog ledenjaka ispod :D.

Kako ste vi proveli ovaj praznični dan? :)

Broj komentara: 6:

  1. Suosjećam sa tobom, imala sam i ja par takvih dana (npr. kad sam htjela nabrzinu ohladiti topljenu čokoladu pa sam rajnglicu stavila u posudu, pa pod pipu hladne vode koja je umjesto da bude u posudi, završila u rajnglici sa čokoladom....)
    I da ne zaboravim, želim ti sve najbolje! Drago mi je da je na kraju torta bila fina. Ja ubuduće mislim takve neuspjele stvari servirat u čašama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihi, imala sam i ja moment bez mozga. Radila sam voćnu šarlotu. Punjenje je bilo sasvim jednostavno: voće, šlag i želatina. I ne znam koji mi je bio klinac da taj put (iako sam tu tortu bila radila nekoliko puta prije) okrenem vrećicu želatine i idem čitati uputstvo. I tu je nastao problem jer sam samo vidjela ono: 'za pola litre tekućine' - što nisam prevela kao za pola litre tekućine nego da se treba otopiti u pola litre tekućine, te sam ju i otopila u pola litre vode. I izlila u kremu isto. Servirala sam je u zdjeli u kojoj sam ju i slagala skupa sa žlicom i zdjelicama. Voćna salata sa šlagom i piškotama :D

      Izbriši
  2. a gle kako sam ja to vidila:
    1. skupila se obitelj
    2. smijali se do suza na zajedničkom ručku
    3. uz to se i dobro najeli
    vidiš, sve pozitivne stvari :D
    ali ozbiljno, i ja sam jučer glumila domaćicu svojoj obitelji, najluđe stvari se dešavaju onda kad se trudiš da sve bude savršeno i obićno baš onda nešto krene naopako... srećom, nema toga što doza smijeha ne izliječi :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma meni je to bio najbolji Uskrs :D. Imala sam toliki napadaj smijanja da mi nisu htjeli dati aperitiv :D.
      Da, istina. Kad se trudiš krene, ali interesantno mi je kako te stvari idu lančano jedna za drugom :D

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!