22. pro 2012.

Nightmare Before Christmas #5 - DIY recycled Christmas tree decorations (picture heavy)


Hello everyone!

(ovaj tutorial je proizašao iz moje glave, ideja nije uzeta s druge strane niti u jednom segmentu)

U ovom postu ću vam pokazati kako sam napravila jeftine ukrase za božićnu jelku koristeći kartonsku ambalažu, papire i nešto sitno dodataka. Sve što sam koristila sam našla doma tako da su me došli 0 kuna.

A ukrasi izgledaju ovako :)


Ukrasi su jednostavni za napraviti, osim što vam treba nešto vremena i strpljenja. A ako si stavite nešto zanimljivo za slušati, poželjet ćete napraviti pravu malu proizvodnju :)

Ako vas zanima kako ih napraviti, bacite oko na tutorial u slikama u nastavku :)


Tutorial

Potrebno za izradu ovih zvjezdica nalazi se na sljedećim fotografijama:


- ravnala, trokuti (ovisno što imate)
- kutomjer
- šestar
- olovka i gumica za brisanje
- škare
- ljepilo za papir
- selotejp


- kartonske kutije keksa, riže, parfema... (što god koristite, samo da nisu izgušvane)


- ukrasni papir za zamatanje darova (koristite tvrđe papire jer ćete lakše s njima raditi, a i otporniji su; izbjegavajte one mekane koji podsjećaju na novisnki papir jer se lako trgaju, gužvaju i guli im se otisak pri savijanju)
- papir za crtanje u boji (opcionalno)
- konac (ako imate čvršći konac u boji, odlično; ja nemam pa sam koristila konac za heklanje kojeg sam obojala akrilnom bojom nakon što sam ga instalirala u zvijezdu te je tako dobio na čvrstoći, krutosti, a i bolje paše uz zvijezdu)
- gel kemijske i slično (za crtanje po papirima u boji)
- perlice, zvončići...

A sad malo geometrije :)


Nacrtajte dva pravca, jedan okomit na drugi. Možete ih crtati pomoću dva trokuta ili trokut+šestar ili.. Kako god vam paše. Samo nemojte odokativno :)).


Pomoću kutomjera izmjerite deset kutova po 36°. Označila sam ih crvenom bojom da budu vidljivi.


Spojite po dvije dijagonalno suprotne točke kao na slici, a zatim označite točke na pravcima mjereći od središta, tj. sjecišta. Svaki drugi pravac s točkom na istoj razdaljini od središta. Veća dužina će označavati duljinu krakova.

Na donjoj slici možete vidjeti kako izgleda nacrtana zvijezda.


Spojite po dva susjedna kraka. To će biti linije rezanja. Označila sam crveno što je potrebno izrezati. Dobit ćemo 'uške' koje će se presaviti preko kartonske jezgre.

Na iduće dvije fotografije možete vidjeti kako ovaj dio izgleda.


'Uške' presavijte po liniji pomoću ravnala (tako da ga stavite uz liniju). Linija savijanja će biti pravilna a time i urednija).

Sad je potrebno zvijezdu napraviti i na kartonu. Isti je postupak, osim što točke obilježavanja na iscrtanim pravcima moraju biti malo manje nego na zvijezdi omotaču.

Dakle...


Ako je točka duljine kraka na omotnoj zvijezdi 5 cm, točka duljine kraka na kartonu mora biti 4,9 cm. Isto tako, točka gdje se spajaju krakovi na kartonskoj zvijezdi mora biti manja nego na omotnoj (npr. omotna 3 cm, kartonska 2,9 cm).


'Uške' omotne zvijezde presavijte preko kartonske i zalijepite selotejpom kako je prikazano na gornjoj slici.

Na donjoj slici vidite kako izgleda s druge strane.


Isto napravite opet na drugoj strani. Ovaj put 'uške' zalijepite ljepilom za papir.

Ukoliko ste koristili kombinaciju ukrasni papir + papir u boji za crtanje, taj papir za crtanje možete ukrasiti gel kemijskom ili nečim sličnim.


Ukrasi za objesiti:

Na idućim slikama možete ih vidjeti kako izgledaju s koncem kojeg sam obojala i kako izgleda prednja i stražnja strana. U ovom slučaju strana na kojoj se vide 'uške' je stražnja. U tom slučaju konac stavljate kod prvog spajanja s kartonom. Dakle, omotna zvijezda -> konac -> kartonska jezgra -> zalijepiti selotejpom -> preokrenuti i zalijepiti drugu omotnu zvijezdu.

Ako pak radite tako da imate oslikanu sredinu od papira u boji kao na slici iznad, onda konac stavljate nakon kartonske jezgre. Dakle, omotna zvijeda (papir u boji za crtanje) -> kartonska jezgra -> zalijepiti selotejpom -> preokrenuti i umetnuti u drugu omotnu jezgru na kojoj je stavljen konac -> zalijepiti ljepilom za papir -> zatim iscrtati središte od papira u boji.

Ovo sa stavljanjem konca u jednom slučaju prije kartona, a u drugom nakon, ovisi što odlučite da bude prednja, a što stražnja strana. Cilj je da konac na kartonu bude na stražnoj strani tako da prednja bude posve glatka i ravna te da ne radi eventualnu grbu po sredini od konca.


Na kraju na višak konca na dnu možete staviti perlice.

Ukoliko imate pitanja, molim vas, pitajte :)

Nadam se da vam se sviđa ovaj jednostavni tutorijal :) Hvala na čitanju!


Broj komentara: 7:

  1. wow! svaka čast! oduševljena sam :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow, svaka čast :D, baš si se potrudila. Super ideja :D

    OdgovoriIzbriši
  3. bas je super i jednostavno za napravit :) za oko mi je zapela kutija od kokica :D najbolje kokice na svijetu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :))
      Haha, još jedna kokičarka :D. Obožavam kokice, a uglavnom koristim ove iz mikre jer su ljuskice mekše od onih iz lonca :D. I da, ove kokice su zaista super. Volim i Aro kokice. Nekako mi se čini da ih ispadne malčice više :D

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!