21. stu 2012.

Pužići s marelicama (kajsijama)


Pozdrav svima!

Danas ću objaviti recept za jedan kolač pekarskog tipa. Radi se kolaču od dizanog tijesta, punjenog pudingom i polovicama marelica. Jednostavan je za napraviti, a može poslužiti kao doručak ili večera.

Ovaj kolač sam našla u maminoj knjizi recepata. Zapravo, znam za njega već dvadesetak godina :D. Gledam ga otkako sam bila klinka, a kad sam nedavno pregledavala tu knjigu, rekla sam si da ću ga napraviti ove jeseni. I napravila sam ga. Imamo kompot od marelica kojeg smo kuhali od svojeg voća iz vrta, pa sam dio upotrijebila. Mislila sam da će ovo biti kompliciraniji kolač za napraviti (ne znam zašto), ali nije niti najmanje.


Pužići s marelicama


Tijesto:

1 suhi kvasac ili 30 g svježeg
450 g brašna
70 g margarina
sol
70 g šećera
1 jaje
ribana limunova korica
200 ml mlijeka

U toplom mlijeku, pomiješanom s 1 žličicom šećera i 1 1/2 žličicom brašna, razviti kvasac (pustiti da se zapjeni). U međuvremenu možete zagrijati pećnicu na najmanju temperaturu i na kratko staviti brašno u nju da se zgrije (brže će kasnije rasti tijesto). Također, bilo bi dobro da su margarin i jaje odstajali neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
U brašnu razmrviti margarin, dodati sol, šećer, jaje, limunovu koricu i razvijeni kvasac s mlijekom. Umijesiti mekano tijesto i ostaviti pokriveno na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Ukoliko tijesto slučajno bude pretvrdo, dodajte još malo mlijeka. Tijesto je potrebno dobro umijesiti, a iz tog razloga sam ga počela izrađivati mikserom s nastavcima za tijesto. Miksam ga barem pet minuta.

Nadjev:

40 g maslaca
100 g grožđica
1 vrećica pudinga od vanilije
8 marelica ili marelice iz kompota
maslac za premazivanje

Dok se tijesto diže, skuhati puding po naputku s vrećice i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Ukoliko imate svježe marelice, prerezati im kožu u križ, kratko ih prokuhati u kipućoj vodi, ocijediti , isprati hladnom vodom, skinuti kožicu te ih prerezati na pola.

Udvostručeno tijesto premijesiti, razvaljati na pravokutnik 30x45 cm i premazati raspoljenim maslacem te posuti grožđicama. Tijesto saviti po duljini kao roladu, a zatim izrezati na 16 jednakih dijelova (najlakše na pola, pa svaku polovicu na pola, zatim svaku četvrtinu na pola itd.). Svaku dobivenu plošku položiti jednu do druge na namašćen pleh. Pokriti i ostaviti 30 min na toplom mjestu.
Svaku plošku malo udubiti u sredini, u svaku udubinu dodati malo pripremljenog ohlađenog pudinga i utisnuti polovicu marelice.
Peći u ugrijanoj pećnici na temperaturi 200-220°C, 20-25 minuta. Još vruće premazati otopljenim maslacem.


-

Ovaj kolač me podsjeća na djetinjstvo baš zbog toga što sam često gledala njegovu sliku u toj kuharici. Uvijek mi je izgledao kao mini pizza s jajetom na oko i paprom u zrnu :D. Nema veze što su samo slastice u toj knjizi :D. Svakako ću ga ponovo raditi, ali ću vjerojatno idući put isprobati sa svježim sirom umjesto pudingom.

Za kraj stavljam jednu divnu pjesmu :)



Imate li vi neke kolače koji vas podsjećaju na djetinjstvo makar ih nikad niste jeli?

Lijep pozdrav!

4 komentara:

  1. meni ovi tvoji nekako mirišu na djetinjstvo, kao da imaju nekakav 'starinski' štih, to mi se baš sviđa :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh, ima puno kolača koji me podsjećaju na djetinjstvo, od breskvica i presnaca preko štrudela i pite od jabuka. Kad malo bolje razmislim, kod nas su se rijetko radili dizani kolači, a sigurna sam da bi mi se ovaj svidio i kako djetetu, a i sada.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni kao djetetu se ne bi svidjele grožđice jer ih tad nisam voljela :D, ali inače bi, znam.
      Breskvice sam radila tek kad sam odrasla i to moja mama obožava, tako da ću ih raditi i za ove blagdane. Presnaci zaista ne znam što su. Prvi put čujem :D. Eh da, študle su se i ovdje radile, od jabuka, a u jednom periodu je mama često vukla tijesto sama i radila 'krumpiruše'. Pite od jabuka je radila, onako u tepsiji pa su se rezale kocke, ali najčešće je radila brzu 'pitu' tako što bi zamutila nekakav biskvit, ispekla ga napola, stavila jabuke pa prelila ostatkom biskvita. Najčešće je pekla kolače biskvitnog tipa što je mene jako nerviralo jer sam uvijek voljela prčkati po tijestu :D. Često je pekla i fritule i salenjake.

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!