20. stu 2012.

Nightmare Before Christmas #3 - Crno-bijele praline s kikirikijem


Pozdrav svima!

Evo još jednog Nightmare Before Christmas posta! Danas donosim crno-bijele praline s kikirikijem.


Imam silikonske kalupe za praline i plan je bio napraviti ih u njima, ali sam se zeznula s čokoladom i napravila prerijetku glazuru (trebala sam ju samo otopiti bez ikakvih dodataka) i to nije bilo moguće napraviti. Bilo je nemoguće obložiti stijenke tih kalupa spojenih skupa s tako rijetkom čokoladom.. Našla sam malo ovih papirnatih košarica koje su predviđene za ovakve stvari (od masnog papira su), a koristila sam ih tako da sam punila po nekoliko košarica jednu u drugoj umjesto jedne da bude čvršće. I ovo je išlo teže, ali barem je bilo moguće.

Punila sam bijelom ganache kremom. Meni je za ovu mjeru bilo dovoljno 50 g bijele čokolade. Slatkog vrhnja sam stavila otprilike 40 ml. Znači, koliko čokolade toliko otprilike vrhnja. 
Vrhnje je potrebno zagrijati skoro do vrenja i preliti preko nasjeckanje čokolade. Miješati dok se čokolada ne otopi i onda ohladiti. Posve ohlađeno izmiksati da se pretvori u mousse. I to je to.
U to sam dodala sjeckani kikiriki kojeg sam prethodno karamelizirala, ohladila i izmrvila dvenim batom za meso.
 

Košarice je potrebno premazati čokoladom nekoliko puta, a nakon svakog puta pustiti da se stvrdne. Možete ubrzati postupak i staviti u zamrzivač. Bude li čokolada na stijenkama pretanka, kasnije će pucati kod vađenja praline iz kalupa. Kremom napuniti pripremljene košarice i preliti čokoladom.


Ovo je samo ideja okusa s kojim se mogu puniti. Može se umjesto bijele čokolade koristiti crna i kombinirati s lješnjacima npr. Kombinacije punjenja su gotovo beskonačne.

Lijep pozdrav! :)

Broj komentara: 11:

  1. mmmm, ovo moram probati, ali u kombinaciji s lješnjacima. kikiriki nije moj favorit.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako mi se sviđaju ove otvorene košarice, a i nadjev zvuči super.

    OdgovoriIzbriši
  3. Njama, njama, njama.. čim sam ti vidjela naziv u potpisu morala sam kliknuti.. prefino izgledaju i sad mi se pak jede slatko :DD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se uvijek jede slatko :D. A kad se najedem slatkog, razmišljam o slanom :zvrko:
      Hvala, zbilja nema filozofije glede pripremanja. Samo su potrebni živci :D

      Izbriši
    2. Ja volim raditi kolače, moram priznati da me to smiruje.. ako sam pod stresom onda u kuhinji nešto pečem i to najčešće puno toga :D:D.. moja mini terapija :)

      Izbriši
    3. I ja volim, najviše pred blagdane. Zadam si posla preko glave, umirem od umora, ali se osjećam ispunjeno :D. Zadnje vrijeme se često hvatam dizanog tijesta. Dugo sam to odbijala jer sam mislila da je to filozofija. Sad mi je baš gušt ispeći domaći kruščić.
      Tak treba, terapijski peći :D - da se ukućani počnu nadati kad ćeš biti pod stresom :D

      Izbriši
  4. Baš su krasne :)
    Meni što sam starija sve teže pada pečenje kolača. Prije sam znala svako malo nešto novo isprobati, a pred Božić bi pekla kekse cijeli tjedan, tako da nakon što se podijeli susjedima i prijateljima još ostane za par mjeseci keksića.
    Sad pečem samo za rođendane. I uvijek isti kolač ispečem, samo mijenjam okuse u kremi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh da, tako izgleda moje predbožićno pečenje :D. Imam i ja periode kad mi se ništa ne peče (ne uključujući ono što spada pod večeru), najčešće u proljeće i ljeto, ali čim zahladi me dođe želja, o Božiću da i ne pričam :)

      Izbriši
    2. I hvala :D Kolko su me iznervirale radi prerijetke čokolade...

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!