Pozdrav svima!
Evo još jednog Nightmare Before Christmas posta! Danas donosim crno-bijele praline s kikirikijem.
Imam silikonske kalupe za praline i plan je bio napraviti ih u njima, ali sam se zeznula s čokoladom i napravila prerijetku glazuru (trebala sam ju samo otopiti bez ikakvih dodataka) i to nije bilo moguće napraviti. Bilo je nemoguće obložiti stijenke tih kalupa spojenih skupa s tako rijetkom čokoladom.. Našla sam malo ovih papirnatih košarica koje su predviđene za ovakve stvari (od masnog papira su), a koristila sam ih tako da sam punila po nekoliko košarica jednu u drugoj umjesto jedne da bude čvršće. I ovo je išlo teže, ali barem je bilo moguće.
Punila sam bijelom ganache kremom. Meni je za ovu mjeru bilo dovoljno 50 g bijele čokolade. Slatkog vrhnja sam stavila otprilike 40 ml. Znači, koliko čokolade toliko otprilike vrhnja.
Vrhnje je potrebno zagrijati skoro do vrenja i preliti preko nasjeckanje čokolade. Miješati dok se čokolada ne otopi i onda ohladiti. Posve ohlađeno izmiksati da se pretvori u mousse. I to je to.
U to sam dodala sjeckani kikiriki kojeg sam prethodno karamelizirala, ohladila i izmrvila dvenim batom za meso.
Košarice je potrebno premazati čokoladom nekoliko puta, a nakon svakog puta pustiti da se stvrdne. Možete ubrzati postupak i staviti u zamrzivač. Bude li čokolada na stijenkama pretanka, kasnije će pucati kod vađenja praline iz kalupa. Kremom napuniti pripremljene košarice i preliti čokoladom.
Lijep pozdrav! :)
mmmm, ovo moram probati, ali u kombinaciji s lješnjacima. kikiriki nije moj favorit.
OdgovoriIzbrišiS lješnjacima bi bilo još bolje :D
IzbrišiJako mi se sviđaju ove otvorene košarice, a i nadjev zvuči super.
OdgovoriIzbrišiHvala :))
IzbrišiNjama, njama, njama.. čim sam ti vidjela naziv u potpisu morala sam kliknuti.. prefino izgledaju i sad mi se pak jede slatko :DD
OdgovoriIzbrišiMeni se uvijek jede slatko :D. A kad se najedem slatkog, razmišljam o slanom :zvrko:
IzbrišiHvala, zbilja nema filozofije glede pripremanja. Samo su potrebni živci :D
Ja volim raditi kolače, moram priznati da me to smiruje.. ako sam pod stresom onda u kuhinji nešto pečem i to najčešće puno toga :D:D.. moja mini terapija :)
IzbrišiI ja volim, najviše pred blagdane. Zadam si posla preko glave, umirem od umora, ali se osjećam ispunjeno :D. Zadnje vrijeme se često hvatam dizanog tijesta. Dugo sam to odbijala jer sam mislila da je to filozofija. Sad mi je baš gušt ispeći domaći kruščić.
IzbrišiTak treba, terapijski peći :D - da se ukućani počnu nadati kad ćeš biti pod stresom :D
Baš su krasne :)
OdgovoriIzbrišiMeni što sam starija sve teže pada pečenje kolača. Prije sam znala svako malo nešto novo isprobati, a pred Božić bi pekla kekse cijeli tjedan, tako da nakon što se podijeli susjedima i prijateljima još ostane za par mjeseci keksića.
Sad pečem samo za rođendane. I uvijek isti kolač ispečem, samo mijenjam okuse u kremi.
Eh da, tako izgleda moje predbožićno pečenje :D. Imam i ja periode kad mi se ništa ne peče (ne uključujući ono što spada pod večeru), najčešće u proljeće i ljeto, ali čim zahladi me dođe želja, o Božiću da i ne pričam :)
IzbrišiI hvala :D Kolko su me iznervirale radi prerijetke čokolade...
Izbriši