6. stu 2012.

Nightmare Before Christmas #1 - Speculaas


Pozdrav svima!

(English version is at the bottom of the page.)

Ne, u ovom postu neće biti govora o poznatom animiranom filmu, nego o seriji postova koje sam odlučila pokrenuti povodom nadolazećih blagdana. Ok, sad vjerujem da dio vas koluta očima jer ipak je tek počeo studeni, a kako nas sve već bombardiraju blagdanima, ne moram i ja s bloga. No, ovu seriju postova sam zamislila kao pomoć i meni i čitateljima u pripremi za blagdane, a mislim da je upravo sad pravo vrijeme za krenuti.
Planiram isprobati neke recepte za kolačiće koje bih radila za Božić, a kako imam puno recepata, mnoge neću nikad isprobati. Isto tako, bolje unaprijed isprobati neki i vidjeti isplati li ga se ponavljati za blagdane jer, ruku na srce, imala sam i promašaja (kuglice od integralne riže - ne znam gdje mi je bila pamet).
Uz isprobavanje recepata (koje ću ovdje upisivati skupa s fotkama i sudom), napravit ću i nekoliko tutorijala kako napraviti jednostavne božićne ukrase za malo novca - ukoliko imate malo strpljenja, naravno.



SPEKULAS



Za prvi kolač, tj. keks sam se odlučila napraviti Spekulas jer ga nikad nisam radila (u nastavku u množini :)). Jela sam industrijske i zaista su mi ukusni. Jako volim kekse sa začinima, a još kad dođu i bademi... Recepata za ove poznate holandske kekse ima mali milijun po internetu i vjerujem da su se mnogi susreli s njima. No, koliko sam primijetila, ti recepti uglavnom traže melasu. Melasu nisam nikad koristila, ali nadam se da ću uskoro.
Recept za Spekulase kojeg imam, imam već puno godina, tj. od početaka mojeg otkrivanja interneta pred više od deset godina. Tada sam znala samo za tadašnju stranicu iskon.hr (sadašnji net.hr) i s te stranice sam 'skinula' sve svoje najstarije internetske recepte (koje uglavnom nisam niti isprobala). Taj recept sam odabrala sada za napraviti jer sadrži pristupačnije namirnice, tj. ne traži melasu niti tamni šećer.
Recepta sam se držala, osim što sam smanjila šećer i dodala koji gram brašna više. Keksi su ukusni, ali nekako mi to nije to što sam tražila. Podsjećaju me na obične čajne kekse. Jako su tvrdi zbog malog udjela masnoće - što nije loše za moje roditelje na primjer. Nisu mi baš blagdanski tako da ih neću ponavljati za blagdane. Keksi su, kao što sam napisala, ukusni i nestat će brzo svejedno.

-

Originalni recept:

450 g brašna
250 g šećera
50 g mljevenih badema
1 žličica cimeta
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
sol
60 g hladnog maslaca
1 jaje
5 kapi arome gorkog badema
4 do 5 žlica mlijeka

Za kalup: 
maslac
150 g prepolovljenih badema

Postupak:
1. Promiješajte brašno, šećer, mljevene bademe, cimet, muškatni oraščić i sol.
2. U smjesu narežite masac, dodajte jaje, aromu badema i mlijeko.Dobro umijesite i ostavite neka odstoji 1 sat na hladnom.
3. Namastite maslac, a onda pospite prepolovljenim bademima.(vjerojatno misle na pleh). Ugrijte pećnicu na 180°C.
4. Tijesto pritisnite na drveni kalup za spekule pa koncem za kolače odvojite ostatak tijesta od onog koji je utisnut u kalup. Ako nemate originalni holandski kalup, iz tijesta koje ste razvaljali na nekih 5 mm debljine izdubite oblike kalupima koje posjedujete.
5. Formirane kolačiće postavite na pripremljeni kalup pa pecite 15 minuta tj. dok ne dobiju zlatnu nijansu.
6. Pečene kolačiće ostavite u kartonskoj kutiji i ne jedite dok ne odstoje barem nekoliko sati.

-

Keksi su mekani dok su vrući, a čim se ohlade postanu jako tvrdi. No, mislim da će s vremenom otpustiti. Nisam rezala bademe na pola i raširila ih po plehu pa stavljala kekse na njih jer mi se to čini kao rasipanje badema. Bademe sam blanširala i ogulila, a potom nasjeckala. Kekse sam rezala čašom za likere i pritiskala na dasku na kojoj su bili nasjeckani bademi.


Hvala na čitanju! :)


---


English version:

Hello everyone!

In this series called Nightmare Before Christmas I'll test and post some recipes for Christmas baking and some tutorials how to make simple affordable Christmas decorations.

So I tried my first recipe of this first season. Here it is!


SPECULAAS

Speculaas are Dutch cookies and this is my first time making them at home. I have never worked with molasses and I don't have it at home and I have to go to the city to buy it (becouse you cannot buy it here where I live), so I chose a recipe without it. This recipe I have for about 10 years and I finally decided to try it.
I was a bit disappointed. Cookies are fine but that is not that cookie. And if you decide to try this, you should know that they are really tough. They will probably be soften after few days. I put less amount of sugar (about 50 grams less, 1/4 cup).

Here is original recipe from net.hr

450 g flour (4 cups)
250 g sugar (1 1/8 cups)
50 g ground almonds (1/4 cup)
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground nutmeg
salt
60 g cold butter (1/4 cup)
1 egg
5 drops of bitter almond extract
4 to 5 tablespoons of milk

For baking sheet:
butter
150 g almonds cut in half (3/4 cup)

1. Mix together flour, sugar, almonds, cinnamon, nutmeg and salt.
2. Add sliced butter, egg, almond extract and milk. Make dough and cool for an hour.
3. Spread butter on baking sheet and sprinkle with almonds. Preheat oven on 180°C (350 F).
4. Make cookies with wooden molds for speculaas. If you don't have that molds: roll the dough on1/5 inch thickness. Cut cookies with cookie cutter or glass and place cutted cookies on prepared baking sheet.
5. Bake for 15 minutes or until they are golden.

I didn't sprinkle baking sheet with almonds becouse I baked on baking paper. Insread I chopped blanched and peeled almonds and pressed into cookies.

Thank you for your time :).

2 komentara:

  1. Ma super ti je ideja, ja te potpuno razumijem, jer već naveliko razmišljam o keksićima. Prošle godine sam isprobala ovaj recept http://www.saveur.com/article/Recipes/Speculaas-Molded-Ginger-Cookies
    i bila sam zadovoljna okusom. Doduše, moji keksići nisu ispali takve boje, bili su dosta svjetliji (možeš ih pogledati ovdje http://cake-cookie-pie.blogspot.com/2011/12/cookie-mania-vol-3-covjeculjci.html) nemam pojma zašto

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hmm, ni u ove tvoje ne ide melasa. To mi se sviđa. A niti jaja - opet super :). Zabilježit ću si za prepisati. Pretpostavljam da su mekani?
      Ne znam zašto su svijetli.. Ili su ovi u originalnom receptu malo pojačali boju kompjuterski.

      A ovim ću si bar produljiti to najuzbudljivije doba godine :D. Obično odaberem 7-8 vrsta (uglavnom suhog/polusuhog jer ne preferiram kremaste za Božić), pečem par dana kao luđak i onda gotovo :(. Koja tuga :D. Iako tako sam sretna kad ih sve složim na platu ili čak na čajni tanjurić za jednu osobu: od svake vrste po jedan i već je pun tanjur. Prošle godine je bio jad po mene za blagdane jer sam imala gadne probleme sa želucem pa nisam smjela niti mogla jesti, ali zamrzli smo dio pa smo se gostili kasnije :)

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!