17. stu 2012.

Mašina za izradu tjestenine


Danas donosim polurecenziju jednog aparatića. Radi se o mašinici za izradu tjestenine Ernesto. Kupljena je u Lidlu za 160 kn. Iako je vjerojatno sad nema u ponudi (osim ako nije nešto ostalo), vjerojatno će se opet pojaviti jer je u više navrata bila u ponudi. Eto, sad ju imamo. Isprobala sam kako radi i čini to vrlo dobro.


Mašina ima valjke za stanjivanje tijesta. Ima 7 točaka - 7 debljina na koju je moguće tanjiti. Na prvoj debljini tanji toliko tanko da tijesto izgleda prozirno i uopće ga ne kida. No, potrebno je postepeno tanjiti. Tako da prvo treba ručno rastanjiti komad tijesta, zatim tanjiti na mašini na većoj debljini te onda na jače tanjenje. Osim mogućnosti stanjivanja na više debljina, mašina nudi mogućnost rezanja širokih rezanaca te uskih za juhu.
Mašina ima mogućnost pričvršćivanja na stol i dosta ju učvrsti tako da ne pleše.


Bili smo malo skeptični jer već imamo jednu staru plastičnu, koja ima tri načina rezanja i tanjenje. Stara mašina je gotovo neupotrebljiva, a može rezati samo široke rezance, dok tijesto treba ručno valjati. Ova mašina nije razočarala i sretna sam što sad mogu raditi na pravoj mašini i uživati u domaćoj tjestenini uz jednostavnu pripremu.

Ovako izgleda izrezano tijesto:


Na prvoj slici izrezani su široki rezanci, a desno je stanjeno tijesto. Tijesto za široke rezance sam tanjila na debljinu 4, mislim.
Na drugoj slici su uski rezanci. Tijesto za njih sam tanjila na debljinu između 2 i 3.

Jeste li isprobali ovu mašinicu za tjesteninu ili neku sličnu? Radite li svoju tjesteninu ili radije kupujete? :)

Lijep pozdrav svima! :)

Broj komentara: 19:

  1. mi imamo istu takvu doma vec 15-tak godina i radila sam jednom sa starcima. :D al mi odemo do italije i nakupujemo paste - lakse je :D(niki)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kupujemo i mi povremeno u Italiji ili ovdje. Rijetko se radila pašta jer je komplicirano bilo sa starom mašinom, ali s ovom je divota :D. Najteže ju je poslagati da se suši jer treba mjesta, ali kad ulovim napraviti zalihu, okačit ću umjesto zavjesa ako treba :D

      Izbriši
    2. mi smo bili stavili krpe po cijelom kaucu i onda na to slagali. puna je kuca paste bila :D

      Izbriši
    3. Haha, prava kućna proizvodnja :D

      Izbriši
  2. Obožavam domaću tjesteninu. Radim lasagne i tagliatelle. Za potrebe sušenja tjestenine mi je suprug napravio stalak (materijal je došao nekih 20ak kn, a u Italiji su jako skupi i puno manji od mog).
    Moja mašinica ima 9 razina, ali obično se zaustavim na 7 za tagliatelle i 8 za lasagne. Kupila sam ju u Italiji i ne sjećam se više cijene, samo mi je u sjećanju ostalo kako se prodavačica čudila da ću raditi tjesteninu i da svaka mi čast na volji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah, i moja frendica ima nekakvu cool mašinu koja im stoji već dvadesetak godina. Nikad koristili. Meni niti ona kao svježa kupovna nije toliko dobra kao domaća, mada nije da ne volim pojesti i običnu kupovnu. Stvar je u tome što su mi počele izlaziti na uši, a kad probaš jesti svoju nekako te suhe padaju u drugi plan :/.
      Stalak je super ideja :D. Vidjela sam to na TVu. To baš olakšava :D. Da li ih zamotaš u gnijezda kad se malo prosuše (ove široke rezance) ili ih ostaviš da se do kraja osuše? Lazanje sušiš do kraja ili ih radiš svježe? Mi smo doma slabog iskustva s lazanjama. Radili smo samo dva puta s kupovnim sušenim korama i to smo prvi put skuhali sve odjednom pa su se slijepije. Ne želim se toga ni sjećati...

      Izbriši
    2. Za lazanje sam mislila, kad spremaš lazanje, da li tad radiš i tijesto tako da bude svježe ili ih pak imaš spremne od prije (osušene) :D

      Izbriši
  3. Uuuuu ovo bi meni trebalo, stalno nešto mijesim i imala sam jednu sličnu, ali više ne znam gdje je.. Stvarno je lakše s tom mašinom, ruke mi odu dok si napravim tjesteninu za juhu.. Dakle Lidl, zapisujem.. ne idem baš tamo pa ni ne znam što imaju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, Za juhu smo rijetko radili jer se nikome nije dalo zezati s ručnim rezanjem rezanaca, a dok se napravi dosta čvrsto tijesto za ribanu kašicu, treba dušu ispustiti dok se umijesi. Lidl stalno mijenja taj asortiman na sredini prostorije, misim da ga tjedno mijenjaju. Povremeno nešto ostane i duže. No, vraćaju stvari. Mašinu za paštu su imali bar dva puta prije ovoga ove godine. Najbolje da škicneš malo na njihovoj stranici ili u katalogu :)

      Izbriši
    2. Budem, budem :). Ma možeš u juhu ubaciti griz noklice ili one od običnog brašna, to ja radim kada mi se ne da raditi klasična tjestenina :D. Njih volim i u variva ubacivati.. Ja sam ogladnila na ovom tvom blogu :D

      Izbriši
    3. Obožavam od griza, a i od običnog brašna. Naši susjedi ih čak znaju jesti s gulašom (ove od običnog brašna).
      Haha, i ja sam nešto zrela za večeru broj 2 :D

      Izbriši
  4. Vidim da si pitala za lazanje pa da ti ja odgovorim, ako ih radim svježe, tj. taj dan ipak ih malo ostavim da se posuše (koliko mi se da, tj. koliko sam gladna) :D. One suhe kupovne nikada ne kuham, mislim da to baš ne bi bilo dobro.. stavljam ih takve suhe kakve jesu pa se ionako za vrijeme kuhanja fino natope sokom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aha, znači te lagano prosušene ne pofuriš u vodi nego samo naslažeš i preliješ raguom?
      Ajme kad se sjetim kad smo ih skuhali sve skupa (sušene kupovne), pa kad su se zalijepile, kad ih je tako vruće trebalo odvajati, a one se trgaju.. Noćna mora :D.

      Izbriši
  5. Isto kao i Martina,kad kupim lasagne koristim ih tako suhe. Nikad mi nije palo na pamet da bi ih prokuhala, to bi mi bilo previše nepotrebnog posla :D. A kad sam radila domaće odmah sam tijesto slagala, nisam sušila :)

    Mašinu sam kupila u kauflandu prije nekoliko godina i samo par puta koristila. Dok sve to smontiram, lakše mi je i brže ručno napraviti.
    Jest da mi široki rezanci budu svaki svoje širine i duljine, ali koga briga, ne idu na izložbu :).
    Tetka mi ima neku plastičnu, ali ta je samo za rezance za juhu. I super ih radi, baš budu tanki, bolje nego ova metalna.

    Što se tiče tijesta za ribanu kašicu, ja to napravim u multipraktiku. Stavim sve sastojke i pustim da ga izradi. Ako je premekano, dodam brašna, dok ne ne usitni tijesto da budu sitna sitna zrnca i onda dodam po par ml vode dok se zrnca ne spoje natrag u grudu :D. Dobivenu grudu onda samo narežem/nakidam na manje loptice, uvaljam u brašno i natrag u multipraktik. Usitni mi do željene veličine. Ne mučim se sa zamjesom ni ribanjem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislila sam da se lazanje moraju prethodno spustiti u kipuću vodu jer sam mislila da se ne mogu stići skuhati :D. Eto, da sam znala da se to može ne bih imala toliku averziju spram spremanja lazanja :D

      Ova mašina se lako spontira, čak može stajati i bez ušarafljivanja. Najviše mi koriste upravo valjci za stanjivanje tijesta. Naša stara plastična mašina baš ništa ne valja. Samo može rezati široke rezance. Stanjivanje ne valja jer kida tijesto, a tanke rezance smulja. Očaj :D.

      Ribanu kašicu mama zna raditi u el. sjeckalici, ali pošto je tako mala meni se nekako ne da. Nemamo multipraktik nego nekakvu malu sjeckalicu koja se pokreće pomoću štapnog miksera.

      Inače, meni je ok i tijesto (neš kao špecli) koje bude kao za palačinke, ali gusto, i onda ga pustim kroz ribež. Ah ta tijesta :cerek:

      Izbriši
  6. Ove mašinice se još uvijek mogu kupiti u Lidlu, tj. mogu tvrditi za Lidl Kukuljanovo. Ima ih još dosta. Cijena 159 kn.

    OdgovoriIzbriši
  7. trebam pomoc! tek sam kupila masinicu za tjesteninu marke Keno metal PM-1, dolazili su u firmu i kupila , medjutim nemam uputstvo, a problem mi je sto se kotur koji regulira debljinu tjesta, tj polozaj valjaka, ne pomera tj ne znam kako ga podesiti... nece ni lijevo ni desno... Hvala puno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baci u smeće i ne muči se.

      Izbriši
    2. Pančo, nadam se da si svjestan da je ovaj tekst i utisci iz 2012. i nadam se da znaš kako funkcionira prodaja proizvoda u Lidlu i da oni nemaju svoju tvornicu te da možda to više nije taj proizvod. Drugi put udahni prije nego se prostački istresaš na mene, pogledaj datum objave i vrati proizvod ako ne valja. Pa barem je s Lidlom lagano i vraćaju novac bez problema. Svako prostačenje i napade na bilo koga u komentarima brišem bez razmišljanja i ubuduće ne odgovaram na takav ton. Ugodan dan

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!