14. lis 2012.

Pumpkin Cheesecake with Ginger Crust - 'Cheesecake' s bundevom i đumbirom

Hello everyone! :)

(English version will be up soon. Till then you can use translator left from the text.)

Imali smo proslavu rođendana i pošto je sezona bundeva, a imamo ih u vrtu, željela sam napraviti nešto s bundevom. Dugo sam razmišljala što i kako i čak sam bila u dvojbi da li da uoće koristim bundevu, jer ovi naši nisu ljubitelji bundeve, pa sam već počela razmišljati o sigurnom rješenju (čokolada :)).

No, ipak sam odlučila riskirati. Našla sam jedan obećavajući recept na web stranici Marthe Stewart, napravila tortu, potrudila se malo oko ukrašavanja da pridobijem goste s vizualnim dojmom, haha. No, ispalo je da ih je baš ta boja koju daje bundeva privukla, a i mirisi silnih začina koji su unutra. Torta je zaista jako ukusna, a gosti su bili oduševljeni. Radit ću je sigurno i u budućnosti, a preporučam ju svima! Čak i onima koji nisu preveliki ljubitelji bundeva jer samu bundevu ni ne osjećate - osjećate odličnu kombinaciju sira, bundeve, đumbira, vanilije...

Ovjde je postupak izrade tog cheesecakea: http://www.marthastewart.com/926546/how-make-pumpkin-cheesecake-ginger-crust (video).

Gdje je sam originalni recept, ne znam. Pisala sam ga kako je govorila, a svoje zabilješke (kao i izmjene jer nisam imala sve sastojke) ću napisati u nastavku :).

...a ovo je moj cheesecake s bundevom!


Najprije što je potrebno pripremiti su gingersnaps keksi koji služe kao podloga torte. Možete ih kupiti ili napraviti sami. Nisam ih vidjela za kupiti kod nas, tako da sam ih morala napraviti jer sam željela da mi torta bude čim više vjerna receptu. Inače, kao podloga tortama od sira se često stavljaju digestivni keksi, ali ja sam prije koristila obične čajne s kakaom jer su digestivni preskupi za utući ih u tortu :D.


Recept za GINGERSNAPS kekse

170 g maslaca (sobna temperatura)
200 g šećera (105 g tamnog, 100 g svijetlog)*
60 ml melase**
1 veliko jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije***
260 g brašna****
1/2 žličice (do 1 žličicu) sode bikarbone
1/4 žličice soli
1 1/2 žličice cimeta
2 žličice đumbira u prahu
1/2 žličice mljevenog klinčića

Ostalo: 200 g kristalnog šećera (uzmite slobodno malo šećera u posudu i dosipavajte ako bude potrebno jer je ovo daleko previše šećera, toliko nećete uspjeti potrošiti)

Miksati maslac sa šećerom dok ne postanu pjenasti (oko 2-3 min). Dodati melasu, jaje i ekstrakt vanilije i miještati dok se ne sjedine.
Zasebno pomiješati brašno, sol, sodu bikarbonu i začine. Dodati prvu mokru smjesu i miksati dok ne bude promiješano. Tijesto zamotati u plastičnu foliju ili pokriti folijom i hladiti oko 30 min u hladnjaku.
Pećnicu zgrijati na 180°C. Pripremiti pleh za pečenje pokriven papirom za pečenje. Od tijesta raditi kuglice promjera 2,5 cm, a svaku kuglicu uvaljati u kristalni šećer i stavljati na pleh s razmakom od 5 cm.Dnom čaše ih lagano spljoštiti (ja svoje nisam).
Peći oko 12-15 min, dok ne budu suhi na dodir (što se dulje peku bit će hrskaviji). Ovo je doza za cca 50 keksa.

* - šećerni sirup koji mijenja melasu sam radila sama i on je sladak. Tamni šećer je manje sladak od bijelog, a ja sam koristila samo bijeli, tako da sam drastično smanjila količinu šećera. Ne sjećam se koliko točno, ali za pola mjere sigurno.
** - melasa je nusprodukt u proizvodnji kristalnog šećera; to je gusti slatki sirup. Dosta se koristi kod izrade prhkih keksa, a mislim da se u keksima ponaša slično kao med. Ne znam gdje se može kod nas kupiti i može li se uopće. Nisam to nigdje vidjela, a kad mi treba skuham sama šećerni sirup i koristim to kao zamjenu. Nikad nisam probala melasu pa ne mogu reći razliku u okusima.

Kako izraditi šećerni sirup:

Napisat ću recept iz jednog drugog recepta u kojeg ide šećerni sirup pa su to mjere za taj recept.

180 g šećera
120 ml vode

Pomiješati šećer i vodu i staviti na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačati vatru. Kuhati dok se ne počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne počne kliziti sa žlice u jednoj niti, tj. dok se ne zgusne.
Za gingersnapse sam napravila malo manje od pola mjere sirupa.


*** - koristiti pravu (smeđu) aromu vanilije
**** - brašno malo povećati ako smanjite šećer. Ja sam najprije smanjila šećer i nisam povećala brašno pa mi je prva tura keksa ispala kao palačinke jer je bilo premekano tijesto (teško se oblikovalo i bilo je gnjecavo pod prstima)

Originalni recept možete pronaći na stranici Joy of Baking, a link je ovdje.

-

RECEPT ZA TORTU OD SIRA S BUNDEVOM

225 g keksa od đumbira (gingersnaps) - usitniti u el. sjeckalici ili zdrobiti rukama.
Usitnjenim keksima dodati 1/2 šalice (oko 100 g) mljevenih pekan oraha* i ručno promiješati.
Dodati 4 žlice otopljenog maslaca, 2 žlice šećera** i 1 žličicu mljevenog cimeta.
Promiješati i utisnuti u namašćen kalup promjera 23 cm. Mora biti utisnuto i na stijenkama kalupa do visine cca 4 cm.
Peći u ugrijanoj pećnici na 160°C oko 10 min. Pečeno dobro ohladiti u kalupu prije nego se doda krema.

* - stavila sam lješnjake umjesto pekan oraha.
** - šećer sam izostavila jer su keksi dosta slatki.

Krema

3 žlice brašna, 1 1/2 žličice đumbira u prahu, 1 žličica cimeta i 1/4 muškatnog oraščića - promiješati.
1 kg krem sira* izraditi mikserom i dodati mu 1 1/2 šalice (oko 350 g) šećera**, promiješati pa dodati 1 limenku pirea od bundeve*** (veličina limenke od 400g) i promiksati.
Dodati 3 žlice burbona, 2 žličice ekstrakta vanilije, a zatim mješavinu brašna i začina - izmiksati.
Na kraju umiksati 4 cijela jaja, jedno po jedno umiksavati.

Prije dodavanja kreme na koru od keksa obavezno dobro obložiti kalup alu-folijom. Pazite da bude čvrsto obloženo jer se torta mora peći uronjena u vodu pa treba zaštiti kalup od probijanja vode unutra (meni je malo promočilo i smočilo koru od keksa jer nisam dovoljno stisnula foliju.

Gotovu kremu izliti na koru od keksa (u kalup obložen alu-folijom). Kalup staviti u dublji veći pleh ili u što već imate da vam stane taj okrugli kalup od torte. Uliti vruću vodu u kalup tako da kalup od torte bude u vodi do polovice svoje visine.

Peći u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 1 sat i 45 minuta, tj. dok se torta lagano ne udubi u sredini. Pečeno ogladiti u kalupu (nekoliko sati), a zatim staviti u hladnjak na minimalno 4 sata. Izvaditi iz kalupa i preseliti na pladanj za posluživanje.

*- koristila sam svježi kravlji sir, 800 g, kog sam dobro izmiksala štapnim mikserom. Njemu sam dodala i 200 g tvrdog kiselog vrhnja.
**- šećer sam smanjila. Stavila sam oko 1 šalicu. Radije stavite malo pa probajte.
***-  u SADu imaju limenke pirea bundeve. Napravila sam ga tako da sam ispekla bundevu i izmiksala. Napravila sam 400 g pirea. Ostatak pečene bundeve se pojeo :). Koristite suhu bundevu kao što je prinčeva kruna, turkinja, buterino, hokaido...

Ukrašavanje:

U originalu ne idu nikakvi ukrasi, ali kako je bio rođendan odlučila sam ukrasiti. Gingersnapsa je ostalo pa sam ih s donje strane namazala s malo otopljene čokolade i 'zalijepila' za stranice. Čokoladni crtež sam nacrtala uz pomoć pisaljke koju možete kupiti na odjelu s pomagalima za kolače u supermarketima. Nije skupa (od 15-30 kn).

 -

Ako imate ikakvih pitanja, slobodno pitajte!
Hvala na čitanju :))

Broj komentara: 5:

  1. Izgleda odlično, baš si se potrudila :) Mene inače živciraju američki recepti jer uvijek bude 90% toga gotovo kupljeno a mi siročad na balkanu onda to moramo sve sami raditi pa nam od jednostavnih keksića dođe 5 sati posla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lol, istina :D. Imaju čak i gotove 'frostinge' u kantama :D Ovdje je krajnji domet gotova čoko glazura.
      Hvala :)). Bilo je posla, ali isplatilo se :)

      Izbriši
  2. Dekoracija je wow, a i stvarno si se potrudila oko izrade. Svaka čast, vrijedilo bi probati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :D. Uskoro ju opet radim jer ju je nećakinja naručila za rođendan za tjedan dana, ali ovaj put ću peći kekse dan ranije :). Inače, ona uglavnom priznaje samo čokoladne torte i zbilja mi nije jasno kako joj se tako sviđa od sira i bundeve i to mi puno znači :D.

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!