31. lis 2012.

Halloween post :)

Pozdrav svima!

Odlučila sam ove godine uzeti malo te manije i zabaviti se, pa sam se prvi put upustila u dubljenje bundeve (iz našeg uzgoja :)). Sa šiljatim nožićem u ruci i batom za meso u drugoj dobila sam ovo:



I ne mogu reći da sam nezadovoljna za prvi put :). Bundevu ćemo preksutra smazati u štrudli, najvjerojatnije. Inače, ne znam koja je ovo vrsta. Sjeme je uzeto od nekakve vrste muškatne, ali nam se iskrižala, tako da smo dobili nekakvog mješanca.

A sad se moram pohvaliti i s našim tikvama/bundevama/bučama iz vrta:


Dvije pozadi su te miješane muškatne, sive okrugle su prinčeve krune, točkaste naprijed bi trebale biti kaboche, ali sam malo skeptična. Malene kruškaste su buterino tikve, duguljasta lijevo dolje je križanac buterina i još nečega, a ova iznad buterina je također miješana muškatna, ali nije stigla posve dobiti narančastu boju.

Ovo je dio njih koje sam ubrala prije nekoliko tjedana. Update budite sigurni da ćete dobiti tokom ove jeseni :).

Na forumu.hr u dijelu gastronomije sudjelovala sam u natječaju povodom Halloweena pa je tema bila prigodna - jela od tikvi/buči/bundevi. Napravila sam dvije slastice. Prvu za sam natječaj, a drugu za jela izvan natječaja. A to izgleda ovako + recepti:    


Bombice od bundeve

  
Narančasta smjesa:

600 g pirea od vrlo suhe bundeve
60 g šećera u prahu
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
1/2 ličice cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
2 žličice ruma

Bundevi razrezati, izvaditi koštice i ispeći u pećnici na 200°C oko 60-70 min za kriške veličine dlana, odnosno dok vilica zabodena u meso ne upadne do dna. Pečeno ohladiti, oguliti, izmjeriti 600 g i ispasirati/izmiksati da se dobije pire nalik krumpirovom pireu.


Pireu dodati šećer u prahu, vaniliju, cimet, đumbir i rum i dobro promiješati.

Punjenje:

70 g maslaca
50 g šećera u prahu
1 kuhani pasirani žutanjak
1/2 žličice ekstrakta naranče
1 žličica naribane narančine korice

Maslac i šećer pjenasto izraditi, dodati pasirani žutanjak, ekstrakt naranče i naribanu koricu. Promiješati i dobro ohladiti.

Od prve smjese raditi lopte veličine oraha u ljusci (drvenastoj, ne zelenoj), spljoštiti ih i lagano udubiti da se dobiju zdjelice. Od druge smjese raditi male kuglice, stavljati u sredinu pripremljenih 'zdjelica', zatvoriti i zagladiti.

Ovo će biti malo duži proces jer punjenje mora biti tvrdo jer će inače izlaziti dok se budu oblikovale punjene loptice pa će ju biti potrebno češće hladiti. No, staviti u škrinju na par minuta i bit će dovoljno čvrsta.

Gotove kuglice dobro ohladiti da se obje kreme stisnu. Glazurirati. Može ih se staviti na čačkalicu i umakati u čokoladu, a u tom slučaju loptice moraju biti dobro ohlađene i čvrste jer će inače skliznuti s čačkalice.

Hrskava čokoladna glazura:

Imala sam ostatak glazure od drugog kolača i onda dokuhala još glazure kad mi je ponestalo, tako da ne znam točno koliko je glazure potrebno, a od oka mislim da bi ova mjera trebala biti dovoljna:

125 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
1/2 žlice ulja

Otopiti margarin i grijati dok se ne prestane pjeniti i ne ispari voda. Maknuti s vatre i dodati ulje te promiješati. Pustiti da odstoji da se odvoji talog, a zatim masnoću na vrhu preliti preko izlomljene čokolade i miješati dok se ne otopi.
Recept za glazuru je s Coolinarike.



Brzi kolač od bundeve


113 g maslaca ili margarina (sobna temperatura)
120 g šećera
2 velika jaja (sobna temperatura)
240 ml pirea od bundeve
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
200-220 g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
1 žličica (5 g) sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
120 ml buttermilka*

*Buttermilk
120m ml toplog mlijeka pomiješati s 1/2 žlice octa ili limunovog soka. Promiješati i ostaviti stajati 10 minuta.

Pećnicu zagrijati na 177°C.
Miksati maslac i šećer dok ne postanu pjenasti (oko 2-3 minute). Dodati jaja, jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog. Zatim dodati pire od bundeve i ekstrakt vanilije.
U zasebnoj posudi promiješati brašno i sve suhe elemente te dodavati smjesi maslaca i bundeve naizmjence s buttermilkom.

Po receptu ovo se peče u dva zasebna kalupa promjera 20 cm (jer između ide krema), ali ja sam cijelu smjesu pekla u jednom i to promjera 28 cm, iako bi bilo bolje da je od 26 cm.

Smjesu uliti u namaščćen i pobrašnjen kalup/kalupe i peći 25-30 min ili dok se tijesto ne počne odvajati od ruba kalupa ili dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe čista.

Preljev:

45 g čokolade
40 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
7 g maslaca

Na srednjoj vatri zagrijati vrhnje i maslac do vrenja. Odmah preliti preko izlomljene čokolade i pustiti da stoji 5 minuta. Miješati dok ne postane glatko. Preliti preko kolača.

Možete napraviti duplu mjeru ako želite da prekrije cijelu površinu kolača.

Za ukras sam stavila Bombice od bundeve :)



-

Slastica više gotovo i nema, a večer ću provesti najvjerojatnije uz kokice (jedno od mojih najdražih 'jela') uz film i knjigu. Prigodno za ovu noć biram:


Trick 'r Treat (2007)



...a i knjiga koju ću čitati jest:

Ray Bradbury - Stablo vještica



Kako vi provodite ovu večer? Jeste bili ili ćete ići na neki od popularnih birtijskih partyja? :)

Pozdrav :))

Broj komentara: 6:

  1. Taj film mi je odličan, gledam ga svako malo, bez obzira na Halloween :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, nisam ga stigla pogledati. Zaspala sam rano :( Pokušat ću večeras. Nadam se da ću imati sreće :D.

      Izbriši
  2. Sviđaju mi se recepti, posebno mi je zanimljiv ovaj za bombice.
    Isprobati ću čim uhvatim bundevu :)

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!