12. ruj 2012.

Oatmeal cookies - Zobeni kolačići

Hello everyone :)

(English version is below.)

Danas ću vam napisati recept za kolačiće koje sam isprobala prije tri tjedna. Lagani su za napraviti i jesti. Kako moram paziti što jedem zbog svog erozivnog želuca, napravila sam ove zobene kolačiće s bananom :)



Sastojci:

350 g zobenih pahuljica
50 g šećera
2 žličice praška za pecivo
malo soli
100 g maslaca ili margarina
2 bjelanjka
2 žličice ekstrakta vanilije (ne onaj umjetni prozirni)
2 veće banane

Pripremiti u posudi pomiješanu zob s praškom za pecivo, a zatim otopite na laganoj vatri maslac ili margarin sa šećerom i solju (ne smije prokuhati) i stavite sa strane da se malo prohladi pa dodajte zobenim pahuljicama. Izmiksajte banane (ili ih dobro izgnječite vilicom) pa u njih dodajte ekstrakt vanilije. Pomiješajte banane sa smjesom zobi. Ako je smjesa prerijetka ili presuha, možete umiješati još zobi, odnosno još banane.
Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg pa lagano umiješajte u zob. Najprije dodajte dio snijega u zob i lagano miješajte, a onda i ostatak.
Smjesu rastegnite na pleh, premazan margarinom ili prekriven masnim papirom, na debljinu od oko centimetar do centimetar i pol i pecite na ugrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta.
Pečeno ohladite i izrežite, a kolačiće možete poškropiti s malo čokolade :).

Kolačići su najbolji na dan pečenja, ali bit će dobri i drugi dan, osim što će se početi sušiti po rubovima, pa imajte to na umu :).

Hvala na čitanju :).

-

English version:

350 grams* of oatmeal flakes
1/4 cups of granulated sugar
2 teaspoons of baking powder
a pinch of salt
a bit less than 1/2 cups of butter or margarine
2 egg whites
2 teaspoons of vanilla extract
2 big bananas

Prepare oatmeal with baking powder in the bowl. On low heat melt butter or margarine with sugar and salt (do not boil) and put aside to chill a bit. Mix melted butter and sugar with oatmeal. Mix bananas in food processor or in plate with a fork and stir into 2 teaspoons of vanilla extract. Mix banana+vanilla mixture with oats and butter. You can add more bananas if mixture is too dry, or add more oat flakes if mixture is too soft.
Mix egg whites to get strong foamy mixture and add one part of that to oatmeal and bananas mixture ant stir gently. Add the rest of mixed egg whites and stir gently.
Spread the mixture on the buttered pan or on the pan with baking paper. It needs to be about 1/2 of an inch thick or a bit more. Bake in preheat oven on 355 F (180°C) for about 20 minutes.
Cold dough cut on size you prefer. You can sprinkle cookies with melted chocolate :).

These cookies are the best the first day, but they will be ok the next day too, but they will dry a bit.

*Please see the conversion calculator for this. I don't know how to calculate oatmeal flakes. See: http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/tools.measures/Measures.cfm

So, thank you for stopping by :).

2 komentara:

  1. Volim slatkiše, a nastojim izbjegavati brašno i puno šećera. Ovo mi se čini kao savršen recept. Danas ću ga isprobati, pa javim kako je ispalo.

    Nadam se da će biti još puno tvojih eksperimenata u kuhinji, gušt mi je čitati.

    Lijep pozdrav iz snježnog Zagreba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ahhh, hvala :D :D
      Ovako za poslijepodnevni desert uglavnom nešto kemijam iz glave od namirnica koje imamo doma, a to budu uglavnom lakše probavljivi deserti. Meni brašno srećom ne smeta, ali moram paziti sa šećerom (tu mi dobro uskaču banane).
      Nadam se da će ti se svidjeti :D

      Izbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!