2. ruj 2012.

Kako napraviti domaći pekmez, džem...

Hello everyone! :)

Vrijeme je od pripremanja pekmeza i džemova za zimu pa ću vam predstaviti način na koji ih ja kuham. Moram reći da ih kuham tokom cijele godine, ovisno o potrebi i voću koje je dostupno.

Usput ću vam pokazati i jedan od svojih 'recepata' - kašicu od jabuka koja mi je toliko dobra da ju ne smijem ni početi jesti :)).



Osnovno što vam je potrebno za domaći pekmez ili džem su, naravno, voće, šećer i staklene teglice s metalnim poklopcima.

Voće mora biti dobro očišćeno (ne smije biti nikakve truleži). Šećer navodno služi kao konzervans i u raznim receptima sam viđala da idu velike količine šećera, npr. na kilu voća pola kile šećera (ovisno o kiselosti voća, jasno) pa čak i više. Svoje pekmeze radim sa što manje šećera je moguće jer želim da budu što je moguće 'zdraviji'. Moj želudac je u lošem stanju tako da ne bih smjela jesti jako slatku i kiselu hranu pa u biti najčešće kuham od slađeg voća tako da mi ide i manje šećera (otprilike do 200 grama na kilu voća - opet ovisi o kiselosti voća).
Ukoliko je pak voće preslatko i s malo šećera je previše slatko, može se dodati malo limunovog soka. Također, malo limunovog soka bi bilo potrebno dodati u kašice od banane ili jabuka. Kod jabuka sam primijetila da brže tamne što su kiselije. Zašto? Ne znam. Ako tko zna, molim da mi napiše dolje u komentare :)).

Gotovi pripravci za brzo spremanje džemova (tzv. džemfixevi) imaju dosta limuntusa u sebi tako da imajte to u vidu da će tražiti dosta šećera. Inače to izbjegavam, ali sam koristila ako mi voće ima malo pektina (prirodne tvari za želiranje), a želim da krajnji rezultat bude marmeladičast.

Teglice moraju biti staklene s metalnim poklopcima na navoj (ne onakve kakve imaju bebi kašice i sokovi jer se takvi ne daju dobro zatvoriti) - klasični poklopci kakve možete vidjeti na kupovnim teglicama npr. kiselih krastavaca, salate od cikle itd. Teglice i poklopci moraju biti dobro oprani i prije korištenja sterilizirani.

Postoji više načina kako se osigurava trajnost proizvoda. Neki stavljaju hladne pekmeze u hladne teglice pa kuhaju u pećnici uronjeno u lonac s vodom. Ja ću napisati način na koji radim koji sam naučila od svoje mame.
Dakle, kad je voće skuhano sa šećerom i dodacima koje ste željeli dodati, smjesu je potrebno vruću sipati u vruće teglice koje su prije toga 10-15 minuta stajale u pećnici na cca 90-100°C skupa s metalnim poklopcima. Nakon sipanja u teglice, potrebno ih je odmah dobro zatvoriti, preokrenuti tako da poklopac bude dolje i utopliti (pokriti dekom). Obično pustim okrenuto oko sat vremena i onda ponovo preokrenem (tako da poklopac bude gore). To je potrebno činiti da bi se vrućom smjesom ubilo eventualnu bakteriju koja se provukla u prostor između poklopca i vrha smjese a koju vrućina nije ubila. Ona može izazvati prijevremeno kvarenje smjese u teglici. Teglice je nakon toga potrebno ponovo vratiti pod deku. Moraju se tako utopljene posve ohladiti, a to obično traje barem 12 sati. Dok su vruće, poklopci su obično ispupčeni na sredini, a kad se ohlade, na tom mjestu se uvuku tako da budu lagano udubljeni prema unutra.

-

KARAMELIČASTA KAŠICA OD JABUKA S BADEMIMA

Za ovu kašicu koristila sam jabuke zlatni delišes (to su one žute slatke kad su zrele, zelene i blago kiselkaste, ali slatke kad su mlade).
Jabuke ogulite i nasjeckajte i poškropite s malo limunovog soka i promiješajte. Količinu jabuka odredite sami, a ja sam ovdje koristila pola kile očišćenih jabuka (to daje jako malo krajnjeg proizvoda pa preporučam više :D).


Stavite malo vode na dno lonca da se ne zalijepe i poklopljeno dinstajte na laganoj vatri dok ne budu skoro skuhane. 
Zatim ih je potrebno usitniti. Koristite pomagalo koje imate, a ja sam ih miksala štapnim mikserom (u posebnoj čaši da mi bude lakše, ali s većom količinom jabuka bih vjerojatno miksala ravno u loncu).


Dodajte malo šećera u izmiksane jabuke (vrlo malo jer ćemo dodavati pečeni šećer). Ja sam stavila možda pola do jednu žlicu, a zatim dodajte sjeckane oguljene bademe (bademi se jednostavno gule tako da se stave u vrelu vodu na par minuta; kožica im nabubri i lagano ispadaju iz nje). Smanjite vatru skoro do kraja.


Otopiti šećer na laganoj vatri, ne miješati ga priborom već okretati lonac ili tavu u kojoj se topi tako da se otopi na mjestima gdje ga eventualno ima više. Paziti da se ne prepeče jer će biti gorak. Količina šećera ovisi o količini voća. Kao što sam prije napisala, kod ovako slatkih jabuka ne bih stavila više od 200 grama na kilu voća, osim ako nisam dodala previše limunovog soka. Sve je stvar ukusa pa radije ne bih pretjerala s pečenim šećerom nego dodala manje, promiješala pa probala i eventualno dodala još malo ili malo usladila kristalnim šećerom.


Dok se šećer polagano topi dobro je vrijeme za staviti teglice i poklopce u pećnicu na 90-100°C na 10-15 min da se steriliziraju.


Otopljeni šećer dodati jabukama i bademima.


Promiješati i dodati malo cimeta. Malo pojačati vatru i pričekati da ponovo provrije, a onda kuhati uz stalno miješanje. Smjesa će biti gusta i prskat će, a vrlo rado se i zapeče na dnu, tako da ju treba paziti. Potrebno ju je kuhati nekoliko minuta i mislim da bi to bilo to :). Uzmite u obzir ako ste skupa s pečenim šećerom dodali još i kristalnog da će zadnje kuhanje trajati dulje dok se kristalni šećer ne otopi. Ja ju onda ne bih kuhala manje od pet minuta, za svaki slučaj.

Vruću smjesu sipati u vruće teglice i odmah dobro zatvoriti, okrenuti naopako (na poklopac i pokriti dekom. Nakon cca sat vremena ponovo preokrenuti da se smjesa polako vrati na mjesto i obavezno ponovo pokriti dekom.

Ukratko otprilike mjere namirnica koje sam iskoristila za ovu kašicu:

- oko 500 g jabuka zlatni delišes
- malo limunovog soka
- oko pola žlice do jednu žlicu kristalnog šećera (ovisno o potrebi)
- oko dvije žlice cijelih badema (potrebno isjeckati)
- oko 3 žlice kristalnog šećera kojeg će se karamelizirati
- malo cimeta

Hvala na čitanju! Nadam se da sam dobro objasnila postupak kojim spravljam kašice, džemove, pekmeze.. Nadam se da ćete isprobati i ovaj moj 'receptić' i da će vam se svidjeti.

4 komentara:

  1. Ova kašica s jabukama i bademima zvuči odlično i super je što ju se isto može pospremiti u staklenke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :). Tako si ih pospremim pa se sladim kad mi dođe potreba :D. Ne znam kolika im je maksimalna trajnost jer ih obično pojedem u roku par mjeseci, ali npr. pekmez od smokava s manje šećera nego što obično ide je bio u dobrom stanju i nakon godinu dana kad je otvoren.

    OdgovoriIzbriši

Thank you for commenting! I really appreciate it!